در این مقاله قصد داریم با توجه به دادههای اقتصادی و همچنین نمودارهای قیمتی، آینده بازارهای سرمایه و مالی در ایران را تا انتهای سال 1400 بررسی کنیم. قبل شروع تحلیل بازار ایران، لازم است یک سری از پارامترهای مهم اقتصادی و عوامل تاثیرگذار بر بازارهای ایران را بررسی نماییم.
فهرست
بودجه 1400-1401
با مقایسه قانون بودجه سال 1400 و لایحه 1401 که به مجلس جهت تصویب ارائه شده است میزان درآمدهای دولت از مبلغ 454 همت به 697 همت افزایش یافته است و هزینهها از 918 همت به 999 همت پیش بینی شده است. در همین جا با نگاه به این اعداد با فرض درست بودن میزان درآمد 697 همتی معادل 300 همت کسری در بالانس مخارج دولت دیده میشود. از سوی دیگر درآمد اشاره شده هم به دلایل ذیل، زیر سوال خواهد بود:
- در ریز بودجه میزان 31 درصد افزایش درآمدهای نفتی در نظر گرفته شده است که با توجه به تیرگی روابط سیاسی با غرب و مسدود شدن دریچه مذاکرات اتمی نه تنها افزایش درآمد محقق نمیشود بلکه کاهش درآمد نسبت به سال 1400 نیز خواهیم داشت.
- ورود ایران به جنگ روسیه: با توجه به مبادلات پهبادی ایران و روسیه و حساسیت غرب نسبت به این موضوع طبیعتا میزان تحریمها افزایش خواهد یافت که این موضوع نیز در کاهش درآمدها خودش را نشان میدهد.
- افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی: طبق آخرین آمار بانک مرکزی در 6 ماهه اول سال 1400 مقدار 36 درصد افزایش پایه پولی ایجاد شده است که این موضوع باز هم به دلیل عدم توازن درآمدها و هزینه دولت میباشد.
- انتظارات تورمی: پارامتر مهم دیگری که وجود دارد انتظارات تورمی است که در حال حاضر با توجه به بی اعتمادی ایجاد شده در بین مردم نسبت به چشم اندازهای سیاسی و سیاستهای اقتصادی دولت انتظارات تورمی به شدت در حال افزایش است.
تمامی موارد فوق الذکر را بازارها به عنوان سیگنال منفی در نظر میگیرند و طبیعتا اقدام به تبدیل ریال به سایر داراییها خواهند نمود حال به بررسی جداگانه بازارها خواهیم پرداخت. لازم به ذکر است ملاک تمامی بازارها از جمله طلا و مسکن، نرخ دلار میباشد یعنی در صورت افزایش نرخ دلار طلا و مسکن نیز با افزایش رو به رو خواهند بود. همچنین این نکته نیز برای خوانندگان جالب است که بازدهی تمامی این بازارها نیز تقریبا یکسان میباشد.
دلار
با توجه به کسری بودجه و کاهش احتمالی در آمدهای دولتی افزایش قیمت دلار قابل پیشبینی است ولی از لحاظ تکنیکالی نیز میخواهیم نگاهی به چارت دلار بیندازیم. از لحاظ تکنیکال مقاومت روانی 40000 تومانی برای دلار وجود دارد که در این نواحی احتمال کاهش و اصلاح قیمت تا ناحیه 35000 وجود دارد. لذا در قیمتهای حاضر خرید دلار به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود. از لحاظ نمودار قیمت هدف دلار 50000 تومان است و در صورت اجرای سیاست دستوری برای دلار از طرف دولت هرگونه کاهش یا ثبات قیمتی زیر کانال 38000 موقتی بوده و هر میزان زمان آن طولانیتر شود اهداف دلار نیز در صورت ادامه وضعیت سیاسی کنونی بالاتر از 50000 تومان خواهد بود.
طلا
با تحلیل دلار و با توجه به رابطه مستقیم آن با قیمت طلا، قیمت طلا نیز افزایشی خواهد بود ولی سرمایه گذاران بایستی در هنگام خرید به میزان بالای حباب موجود در سکه بهار آزادی توجه داشته باشند. لذا پیشنهاد ما خرید طلای آب شده جهت سرمایه گذاری میباشد.
مسکن
از بعد از انقلاب 57 میانگین قیمت مسکن در تهران 1000 دلار میباشد به همین دلیل افزایش قیمت دلار به افزایش قیمت مسکن و به طبع آن قیمت اجاره منجر خواهد شد. ولی این مطلب به این معنی نیست که خرید هر ملکی و در هر نقطه از ایران بازدهی متناسب با دلار را داشته باشد. پدیده جدیدی که هم اکنون در بازار مسکن وجود دارد تقاضای بیشتر برای خانههای جنوب شهر است که رشد قیمتی خانههای کوچک در جنوب شهر را نسبت به خانههای شمال شهر باعث شده است. از سوی دیگر با توجه به نا اطمینانی موجود از قیمت مصالح ساختمانی و قیمت آهن، میزان پیش فروش خانه و ساخت و ساز کاهش یافته است که این امر باعث ایجاد تورم از ناحیه عرضه خواهد شد.
بورس
رشد بورس در هر کشوری نیاز به ثبات اقتصادی و سیاسی دارد. که این دو مولفه در حال حاضر در اقتصاد ایران دیده نمیشود. لذا سرمایه گذارن بزرگ اقدام به سرمایه گذاری در شرکتهای بورسی نخواهند کرد. بنابراین هرگونه رشدی در سهامهای بورسی صرفا به دلیل هیجانات افزایش قیمت دلار است و موقعیت خروج افرادی که هنوز سهام خود را نفروختهاند. در دوماه گذشته میزان خروج سرمایههای سازمانی با رشد قابل توجهی روبهرو بوده است که این امر نیز در اثبات سخنان فوق میباشد.
0 Comments