ما در این مقاله سعی داریم تا ووفر و ساب ووفر را به شما معرفی کنیم و تفاوت آنها باهم و کاربرد هرکدام را بیان کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل به این دو موضوع بپردازیم.
فهرست
ساب ووفر (subwoofer) چیست؟
ووفر کلمه ایست که از صدای سگ (woof) و صدایی شبیه ووف گرفته شده است. ساب ووفر یا اصطلاح خودمانیتر آن ساب از اجزای یک سیستم صوتی قوی و حرفهای است که کار آن بهبود کیفیت پخش موسیقی است. وقتی از واژهی ساب (sub) قبل از واژه ووفر استفاده میشود به معنی این است که صدایی کمتر از صدای ووفر را ارائه میدهد.
اما از چه لحاظ کمتر؟ بلندگوها به تولید صداهای زیادی میپردازند و هرچه کانالهای آنها بیشتر باشد صدای تکمیلتری را میتوان دریافت کرد.
ساب بلندگویی بر پایه ایجاد صدای بم است و اساس نامگذاری آن از روی صدای سگ نیز همین بوده است. اگر بخواهید موسیقی خود را با جزئیات کامل و بیس دار گوش کنید، ساب ووفر بهترین گزینه است. در واقع وظیفه ساب تکمیل و بهبود صدای موزیک شماست.
خروجی ساب ووفر
به طور کلی موسیقی دارای سه دسته صدا است: صداهای خنثی مثل صدای خوانندهها، صداهای بم و صداهای زیر. ووفرها ابزاری برای تقویت صدای بم در موسیقی اند. ویژگی یک سیستم صوتی کامل 6 کاناله بودن آن میباشد. کانال پخشکنندهی صدای بم متعلق به ساب ووفر است. دستگاهی هم برای ایجاد صدای زیر هست که به اصطلاح عمومی به آن تیوتر میگویند اما تلفظ درست آن توییتر است.
همانطور که میدانید صداهای زیر دارای فرکانس بالا و صداهای بم دارای فرکانس پایین هستند. در نتیجه سابها صداهایی با فرکانس پایین را تقویت میکنند.
توجه داشته باشید که سابها با ووفرها و میدووفرها متفاوتاند. تفاوت آنها در بازه فرکانسی آنهاست. بازه فرکانسی که سابها پشتیبانی میکنند 20 تا 200 هرتز است اما ووفرها فرکانسهای بالاتری را پشتیبانی میکنند که حدودا 40 تا 500 هرتز است و در آخر میدووفرها نیز به صورت تقریبی تا فرکانس 5000 هرتز را پشتیبانی میکنند.
تفاوت ساب و بلندگو
برای مثال بلندگوهایی که برای ماشینها قرار میدهند هم صدای بیس را پشتیبانی میکنند اما نه به اندازه ساب ووفرها. در نتیجه اگر صدایی با کیفیت میخواهید باید برای سیستم ماشینتان هم ساب و هم آمپلی فایر تهیه کنید به دلیل اینکه ساب ووفرها یک دستگاه مستقل پخش کنندهی صدا نیستند و فقط برای تقویت صداهای بم کاربرد دارند.
تفاوت مهم ووفر و ساب ووفر
به دلیل اینکه سابها نسبت به ووفرها صدای به نسبت ریزتری تولید میکنند میتوان از اصلیترین تفاوت آنها به میزان انتقال فرکانس متفاوت اشاره کرد.
اگر نیاز به ساب داشتید اما ووفر داشتید باید بگوییم که ووفرها میتوانند به جای سابها مورد استفاده قرار بگیرند اما برعکس این قضیه به دلیل قدرت پایین فرکانس سابها صدق نمیکند.
جالب است بدانید علت بزرگ بودن ساب ووفرها این است که به دلیل اینکه فرکانسهای پایین را پوشش میدهند نیاز به قدرت و فضای بیشتری برای جابجایی هوا دارند و به همین علت نسبت به سایر اسپیکرها بزرگتر و نسبت به ووفر و میدووفرها نیز از کیفیت صدای بالاتری برخوردارند.
تفاوت ساب ووفر و تیوتر (توییتر) چیست؟
اگر بخواهیم مختصر و مفید بگوییم تیوتر که از صدای جیرجیرک برگرفته شده دقیقا برعکس ساب ووفر عمل میکند و وظیفه آن تقویت صداهای زیر در موسیقی است.
بلندگو توسط دیافراگم صدا ایجاد میکند که دیافراگم در حنجره انسان نیز وجود دارد. دیافراگمی که در ساب هست بزرگ است و فضای بیشتری را با تعداد دفعات کم میتواند جابجا کند.
کاربرد ساب ووفرها
ساب ووفرها فقط برای اینکه صدای بم تولید کنند مورد استفاده قرار نمیگیرند. در حقیقت برای کیفیت بالاتر و تکمیل صدای بم در موسیقی کاربرد دارند. اگر به درستی از سابها استفاده کنید سیستم صوتی شما به یک بیس خیلی نرم و دقت بالای معرکهای میرسد و موسیقی بین باندها و ساب ووفر به بهترین شکل تفکیک میشود. اگر میخواهید سیستم صوتی ماشینتان در هر سبکی از موسیقی صدای فوق العادهای تولید کند حتما از ساب ووفر استفاده کنید.
انواع ساب ووفر
ساب ووفرها به دو دستهی ساب ووفر پسیو و ساب ووفر اکتیو تقسیم میشوند:
ساب ووفر پسیو یا منفعل
ساب ووفرهای پسیو تقویتکنندهی خارجی یا آمپلی فایر ندارند و برای نصب آن نیاز به یک امپ جدا است.
ساب ووفر اکتیو چیست؟
مدل اکتیو مدلی است که همراه با خود آمپلی فایر دارد و بدون احتیاج به امپ جدا خوانده میشود. بهتر است بدانید که کار امپها تقویت سیگنال است و اکثر سابهای امروزی اکتیو ارائه میشوند و شما با متصل کردن کابل صدا به سایر وسایل مثل تی وی یا گوشی و … میتوانید از آنها استفاده کنید.
در زمانهای گذشته استفاده از سابهای پسیو مرسوم بود اما بعد از روی کار آمدن سابهای اکتیو و راحتی کار با آنها، استفاده از ساب اکتیو مرسوم شد. از نظر کیفیت صدا این دو مدل با هم تفاوت خاصی ندارند اما ممکن است در مدلهای پسیو از کابلهای بی کیفیت استفاده شود که باعث نویز افتادن در صدا و قطعی و وصلی میشود.
ابعاد ساب ووفرها
در خودروها انوع ساب ووفرها را در ابعاد متفاوت داریم که به ترتیب 6، 8، 10، 12، 15، 18 اینچ میباشد که عموما به سابهای کوچکتر از 12 اینچ، مینی ساب میگویند.
به طور کلی سابهای 12 اینچی به دلیل کیفیت، ابعاد و پرتاب صدای عالی، معمولترین و رایجترین سابها هستند. هر چقدر صفحه در ساب بزرگتر باشد، اجرای فرکانس پایین در ساب بهتر اتفاق میافتد و در نهایت صدای نرمتر و عمیقتری حاصل میشود. مانند سابهای 15 اینچی.
در مقابل هرچه صفحه در ساب کوچکتر باشد کنترلش راحتتر است و در نهایت دقت ساب نیز بالا میرود. به عنوان نمونه ساب ووفرهایی که نسبت به سایر سابها دقت بالاتری دارند سابهای 8 و 10 اینچی هستند.
قابل توجه افرادی که میخواهند سیستم صوتی قوی به ماشینشان اضافه کنند، شما هرچه سیستم قویتری نصب کنید نیازتان به باتری دوم در ماشینتان بیشتر میشود.
ساب ووفر تلویزیون چیست؟
امروزه در بعضی از تلویزیونهای جدید به غیر از بلندگوها یک ساب داخلی هم نصب میکنن که کیفیت صداهای بم را نیز در هنگام پخش انواع فیلم و موسیقی پشتیبانی کند. به طور معمول در تلویزیونهای فاقد ساب توان صوتی به 20 وات میرسد اما تلویزیونهای دارای ساب، توان صوتی 40 واتی دارند.
اما اگر تلویزیون شما فاقد ساب است نگران نباشید شما میتوانید این کمبود ساب را با سیستم صوتی مجزا مثل ساندبار یا سینما خانگی و … جبران کنید و به بهترین کیفیت صدا دست پیدا کنید.
فیلتر ساب ووفر چیست و چه کارایی دارد؟
این ماژول همانطور که از اسمش پیداست فیلتر کردن صدا را برای کاربر ممکن میکند. با این امکان کاربر میتواند فقط اجازه پخش یک بخش خاص از فرکانسها را بدهد. برای مثال امکان پخش فرکانسهای بالا را فیلتر کند و فقط صداهایی با فرکانس پایین پخش شود. برای این کار نیاز است که در راه امپِ ساب یک فیلتر پایین گذر کار گذاشت.
در واقع سابها برای پخش صداهای بم و بیس مورد استفاده قرار میگیرند و وقتی با آنها صداهای با فرکانس بالا را پخش میکنید در دراز مدت دچار افت کیفیت و آسیب میشوند. اگر میخواهید یک سیستم صوتی حرفهای تهیه کنید باید بدانید که فیلتر مدار پایین گذر برای ساب از مهمترین بخشهای خریدتان است که به طور کامل به تامین نیاز سیستم حرفهای شما میپردازد.
باکس ساب ووفر
اصولا برای نصب کردن ساب ووفرها آنها را در باکس قرار میدهند که تاثیر به سزایی در دقت و کیفیت ساب دارند. این باکسها عموما ساخته شده از چوب ام دی اف یا نئوپان هستند به دلیل اینکه این چوبها هم ارزان هستند و هم در برابر فشار هوا مقاومند.
باکسهای ساب ووفر دو نوع اند:
یا در این باکسها امکان خروج هوا هست که به آنها باکسهای پورتد میگویند و یا امکان خروج هوا نیست که به آنها باکس سیلد میگویند.
هرکدام از این باکسها بدیها و خوبیهایی دارند. برای مثال درست است که کیفیت صدا و دقت صدا در باکسهای سیلد بهتر است اما به دلیل فشار زیادی که به ساب میآید، عمر ساب کوتاه میشود.
0 Comments