رمزارزها بدون دخالت هیچ مرجع مرکزی یا واسطه ای عمل میکنند که این یکی از ویژگیهای کلیدی آنها است. در حالی که این غیرمتمرکز کردن ارزهای دیجیتال را جذاب میکند، آنها را در معرض خطراتی مانند کلاهبرداری و هک نیز قرار میدهد. کلاهبرداران از کلاهبرداری های ارز دیجیتال مانند ناشناس بودن، برگشت ناپذیری و نوسان ارزهای رمزنگاری شده برای فریب دادن افراد بیگناه و ایجاد ضرر مالی یا به خطر انداختن اطلاعات شخصی آنها سوء استفاده میکنند.
طبق گزارش CipherTrace، یک شرکت امنیتی بلاکچین، جرایم مرتبط با رمزنگاری در سال 2020 به 1.9 میلیارد دلار رسید که نسبت به 4.5 میلیارد دلار در سال 2019 کاهش یافت. برعکس، کلاهبرداران دائماً در حال تکامل هستند و تاکتیکهای خود را برای بهرهبرداری از فرصتها و حفرههای جدید در فضای کریپتو تطبیق میدهند.
بنابراین، برای کاربران کریپتو، به ویژه مبتدیان، بسیار مهم است که از انواع رایج کلاهبرداری های ارز دیجیتال و نحوه اجتناب از آنها آگاه باشند. در این مقاله، ما 9 مورد از کلاهبرداری های ارز دیجیتال را توضیح خواهیم داد و نکاتی را در مورد نحوه محافظت از خود در برابر آنها ارائه میدهیم.
فهرست
1. پلتفرم ها و برنامه های جعلی
یکی از متداولترین روشهایی که کلاهبرداران برای فریب کاربران رمزارز استفاده میکنند، ایجاد پلتفرمها و برنامههای جعلی است که از پلتفرمهای قانونی تقلید میکنند. این پلتفرمها و برنامهها ممکن است شبیه به پلتفرمهای واقعی به نظر برسند، اما برای سرقت پول یا اطلاعات شخصی شما طراحی شدهاند.
به عنوان مثال، کلاهبرداران ممکن است وبسایتهای جعلی ایجاد کنند که شبیه به صرافیهای رمزنگاری، کیف پول یا خدمات استخراج محبوب هستند. آنها همچنین ممکن است برنامههای تلفن همراه جعلی ایجاد کنند که از برنامههای معتبر تقلید میکنند. آنها ممکن است از ایمیل های فیشینگ، پستهای شبکههای اجتماعی یا تبلیغات آنلاین برای هدایت شما به این پلتفرمها و برنامههای جعلی استفاده کنند.
هنگامی که اعتبار ورود، جزئیات پرداخت یا کلیدهای خصوصی خود را در این پلتفرمها و برنامههای جعلی وارد کردید، کلاهبرداران میتوانند به حسابها، وجوه یا کیف پولهای شما دسترسی داشته باشند و آنها را به آدرسهای خود انتقال دهند. شاید تا دیر نشده متوجه نشوید که مورد کلاهبرداری قرار گرفته@اید.
چگونه از پلتفرم ها و برنامه های جعلی جلوگیری کنیم
- همیشه آدرس وب سایت یا نام برنامه را قبل از استفاده از آن بررسی کنید. خطاهای املایی، نویسههای اضافی یا دامنههای غیر معمول را بررسی کنید. به عنوان مثال، یک وب سایت جعلی ممکن است به جای pro.coinbase.com از coinbase.pro استفاده کند.
- همیشه برنامهها را از منابع رسمی مانند Google Play Store یا Apple App Store دانلود کنید. از دانلود برنامهها از وب سایتها یا لینکهای شخص ثالث خودداری کنید.
- همیشه قبل از دانلود، نظرات و رتبه بندی برنامه را بررسی کنید. به دنبال بازخورد یا شکایات منفی سایر کاربران باشید.
- هنگام دسترسی به پلتفرمها و برنامههای رمزنگاری، همیشه از یک اتصال اینترنتی امن استفاده کنید. از استفاده از Wi-Fi عمومی یا شبکههای رمزگذاری نشده خودداری کنید.
- همیشه از یک نرم افزار آنتی ویروس و فایروال معتبر در دستگاه های خود استفاده کنید. دستگاههای خود را به طور منظم برای بدافزار یا ویروس اسکن کنید.
2. طرح های پانزی و طرح های هرمی
یکی دیگر از روشهای متداول که کلاهبرداران، کاربران ارزهای دیجیتال را فریب میدهند، ارائه بازده غیرواقعی سرمایهگذاریهایشان است. این طرحها به طرحهای پانزی یا طرحهای هرمی معروف هستند.
طرح پانزی یک طرح سرمایه گذاری متقلبانه است که در آن کلاهبرداران به جای ایجاد سود از منابع قانونی، با پول سرمایه گذاران جدید به سرمایه گذاران فعلی پرداخت میکنند. این طرح بر جذب سرمایهگذاران بیشتر و بیشتر برای حفظ خود تا زمانی که فروپاشی میکند متکی است.
طرح هرمی یک مدل کسب و کار متقلبانه است که در آن کلاهبرداران اعضای جدیدی را برای پیوستن به این طرح استخدام میکنند و به اعضای موجود هزینه میپردازند. این طرح بر ایجاد سطوح متعددی از اعضا تکیه دارد که از استخدام اعضای بیشتر تا زمان فروپاشی، کمیسیون دریافت میکنند.
هر دو طرح غیرقانونی و ناپایدار هستند. آنها اغلب از ارزهای دیجیتال به عنوان راهی برای جذب سرمایه گذارانی استفاده میکنند که به دنبال بازدهی بالا و ریسک پایین هستند. آنها همچنین ممکن است از ارزهای دیجیتال به عنوان راهی برای فرار از مقررات و شناسایی استفاده کنند.
چگونه از طرح های پانزی و طرح های هرمی اجتناب کنیم
- همیشه قبل از سرمایه گذاری در هر پروژه یا پلتفرم رمزنگاری، تحقیق خود را انجام دهید. به دنبال اطلاعات معتبر در مورد تیم، فناوری، نقشه راه و امور مالی باشید.
- همیشه نسبت به هر پیشنهادی که وعده بازگشت تضمین شده یا غیر واقعی سرمایه شما را میدهد، شک داشته باشید. اگر خیلی خوب به نظر میرسد که درست نباشد، احتمالاً همینطور است.
- همیشه مراقب هر پیشنهادی باشید که شما را ملزم به پرداخت هزینههای اولیه یا جذب اعضای بیشتری برای پیوستن به این طرح میکند. اینها پرچمهای قرمز هستند که نشان دهنده یک کلاهبرداری هستند.
- همیشه قبل از سرمایه گذاری در پروژه یا پلتفرم، شهرت و مشروعیت آن را بررسی کنید. به دنبال بررسیها، توصیفات، رتبه بندیها یا شکایات سایر کاربران یا کارشناسان باشید.
- همیشه سبد خود را متنوع کنید و تنها چیزی را سرمایه گذاری کنید که توانایی از دست دادن آن را دارید. تمام تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید.
3. هدایا و ایردراپ های جعلی
یکی دیگر از روشهای متداول که کلاهبرداران برای فریب کاربران کریپتو ارائه میکنند، ارائه ارزهای دیجیتال یا توکنهای رایگان به عنوان بخشی از یک هدیه یا ایردراپ است. هدیه یک رویداد تبلیغاتی است که در آن برگزارکنندگان ارزهای رمزنگاری شده یا توکنها را به صورت رایگان یا با هزینهای ناچیز بین شرکتکنندگان توزیع میکنند. ایردراپ توزیع ارزهای رمزنگاری شده یا توکن ها به دارندگان موجود ارز دیجیتال یا توکن دیگری است.
با این حال، همه هدایا و ایردراپها واقعی نیستند. برخی از آنها جعلی هستند و توسط کلاهبرداران برای جمع آوری پول یا اطلاعات شخصی شما استفاده میشود. برای مثال، کلاهبرداران ممکن است حسابهای جعلی در شبکههای اجتماعی یا وبسایتهایی ایجاد کنند که ادعا میکنند با یک شخص مشهور، یک پروژه معتبر یا یک پلتفرم محبوب مرتبط هستند. سپس ممکن است یک جایزه یا ایردراپ را اعلام کنند و از شما بخواهند که مقدار کمی ارز رمزنگاری شده را برای آنها ارسال کنید یا آدرس کیف پول، کلید خصوصی یا جزئیات شخصی خود را برای شرکت ارائه دهید.
پس از انجام این کار، کلاهبرداران میتوانند پول شما را بگیرند یا به کیف پول شما دسترسی پیدا کرده و وجوه شما را سرقت کنند. ممکن است در ازای آن هیچ ارز دیجیتال یا توکنی دریافت نکنید، یا ممکن است ارزهای بیارزش دریافت کنید.
چگونه از هدایای جعلی و ایردراپ جلوگیری کنیم
- همیشه منبع و اصالت هدیه یا ایردراپ را قبل از شرکت در آن بررسی کنید. وب سایت رسمی، اکانتهای شبکههایاجتماعی یا آدرس ایمیل سازمان دهنده را بررسی کنید. به دنبال اشتباهات املایی، اشتباهات گرامری یا اطلاعات متناقض باشید.
- همیشه مراقب هر هدیه یا ایردراپی باشید که از شما میخواهد پول بفرستید یا اطلاعات حساسی برای شرکت در آن ارائه دهید. اینها نشانههای کلاهبرداری است.
- همیشه برای هر جایزه یا ایردراپی که در آن شرکت میکنید از یک آدرس کیف پول جداگانه استفاده کنید. از آدرس کیف پول اصلی یا آدرسی که دارایی شما را در اختیار دارد استفاده نکنید.
- همیشه ارزش و نقدینگی ارز رمزنگاری شده یا توکنی را که از یک هدیه یا ایردراپ دریافت میکنید بررسی کنید. تا زمانی که آن را در یک صرافی یا پلتفرم معتبر تأیید نکنید، تصور نکنید که ارزش آن را دارد.
4. ICOها و IEO های جعلی
یکی دیگر از روشهای متداول که کلاهبرداران از کاربران ارزدیجیتال سوء استفاده میکنند، راهاندازی پیشنهادات اولیه جعلی سکه (ICO) یا پیشنهادات مبادله اولیه (IEO) است. ICO یک رویداد جمعآوری سرمایه است که در آن یک پروژه یا پلتفرم جدید، ارز دیجیتال یا توکن خود را در ازای یک ارز دیجیتال دیگر یا ارز فیات به سرمایهگذاران میفروشد. یک IEO شبیه به یک ICO است، اما بر روی یک پلتفرم مبادلات رمزنگاری به جای وب سایت خود پروژه انجام میشود.
با این حال، همه ICO ها و IEO ها قانونی نیستند. برخی از آنها جعلی هستند و توسط کلاهبرداران برای جمع آوری پول از سرمایه گذاران بدون ارائه هیچ محصول یا خدماتی استفاده میشوند. به عنوان مثال، کلاهبرداران ممکن است یک وب سایت جعلی، کاغذ سفید، نقشه راه، تیم یا حضور در رسانههای اجتماعی برای پروژه یا پلتفرم خود ایجاد کنند. سپس ممکن است یک ICO یا یک IEO راه اندازی کنند و از سرمایه گذاران بخواهند که برای خرید ارز رمزنگاری شده یا توکن آنها پول بفرستند.
پس از دریافت پول، کلاهبرداران ممکن است یا با آن ناپدید شوند یا توکنهای بیارزشی صادر کنند که هیچ ارزش یا فایدهای ندارند. سرمایه گذاران ممکن است نتوانند پول خود را بازیابی کنند یا توکنهای خود را بفروشند.
چگونه از ICO و IEO جعلی جلوگیری کنیم
- همیشه قبل از سرمایه گذاری در هر ICO یا IEO تحقیق خود را انجام دهید. به دنبال اطلاعات معتبر در مورد پروژه، تیم، فناوری، توکنومیک و جنبههای قانونی باشید.
- همیشه نسبت به هر ICO یا IEO که وعده بازده بالا، ریسک کم یا سود تضمین شده را میدهد، شک داشته باشید. اینها نشانگر یک کلاهبرداری هستند.
- همیشه مراقب هر ICO یا IEO باشید که نقشه راه مشخصی ندارد، محصول کارآمدی ندارد، ارتباطات شفافی ندارد یا شرکای معتبری ندارد. اینها نشانه فقدان حرفهای بودن و اعتبار است.
- همیشه قبل از سرمایه گذاری در پلتفرم صرافی که میزبان IEO است، شهرت و مشروعیت آن را بررسی کنید. به دنبال نظرات، رتبهبندیها، مجوزها، ویژگیهای امنیتی و پشتیبانی مشتری باشید.
- همیشه از یک کیف پول امن برای ذخیره ارزهای دیجیتال یا توکنهایی که از یک ICO یا IEO خریداری میکنید استفاده کنید. آنها را روی پلتفرم صرافی رها نکنید مگر اینکه قصد معامله آنها را داشته باشید.
5. حملات باج افزار
راه رایج دیگری که کلاهبرداران کاربران رمزارز را هدف قرار میدهند، راه اندازی حملات باج افزار است. باج افزار نوعی بدافزار است که دستگاه شما را آلوده میکند و فایلهای شما را رمزگذاری میکند و آنها را غیرقابل دسترس میکند. سپس مهاجمان برای رمزگشایی فایلهای شما و بازگرداندن دسترسی شما، باج به ارز دیجیتال میخواهند.
حملات باجافزاری میتواند بر هر کسی که از دستگاه متصل به اینترنت مانند رایانه، تلفن هوشمند، تبلت یا تلویزیون هوشمند استفاده میکند، تأثیر بگذارد. مهاجمان میتوانند دستگاه شما را از طریق روشهای مختلف، مانند ایمیلهای فیشینگ، لینکهای مخرب، پیوستهای آلوده، بهروزرسانیهای نرمافزار جعلی یا وبسایتهای در معرض خطر آلوده کنند.
هنگامی که دستگاه شما آلوده شد، ممکن است پیامی را روی صفحه نمایش خود مشاهده کنید که به شما میگوید چقدر باید باج بدهید و چگونه آن را بپردازید. این پیام همچنین ممکن است تهدید کند که در صورت عدم پرداخت در مدت زمان معین، فایل های شما را برای همیشه حذف میکند.
نحوه جلوگیری از حملات باج افزار
- همیشه از فایلهای خود به طور مرتب در یک هارد دیسک خارجی یا سرویس ذخیره سازی ابری نسخه پشتیبان تهیه کنید. به این ترتیب در صورت حمله میتوانید فایلهای خود را بازیابی کنید.
- همیشه سیستم عامل و برنامههای خود را با آخرین وصلهها و به روز رسانیهای امنیتی به روز کنید. این میتواند به شما در جلوگیری از آلودگیها و آسیب پذیریهای بدافزار مانند کی لاگر کمک کند.
- همیشه از یک نرم افزار آنتی ویروس و فایروال معتبر روی دستگاه خود استفاده کنید. دستگاه خود را به طور مرتب از نظر بدافزار و ویروس اسکن کنید.
- همیشه از باز کردن ایمیلهای مشکوک، پیوندها، پیوستها یا پنجرههای بازشو از منابع ناشناس خودداری کنید. اینها ممکن است حاوی بدافزارهایی باشند که میتوانند دستگاه شما را آلوده کنند.
- همیشه از رمزهای عبور قوی و رمزگذاری برای دستگاه و فایلهای خود استفاده کنید. این میتواند به شما کمک کند از دادههای خود در برابر دسترسی غیرمجاز محافظت کنید.
6. پشتیبانی از مشتری جعلی و جعل هویت
روش رایج دیگری که کلاهبرداران کاربران رمزارز را هدف قرار میدهند این است که وانمود کنند که نمایندگان پشتیبانی مشتری یا نمایندگان پروژهها یا پلتفرمهای قانونی هستند. آنها ممکن است از طریق ایمیل، تلفن، رسانههای اجتماعی یا چت با شما تماس بگیرند و به شما در مورد مسائل یا پرسشهایتان کمک کنند. آنها همچنین ممکن است ادعا کنند شخصی هستند که شما میشناسید یا به آنها اعتماد دارید، مانند یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا یک فرد مشهور.
با این حال، قصد واقعی آنها این است که شما را فریب دهند تا پول یا اطلاعات شخصی خود را به آنها بدهید. برای مثال، ممکن است از شما بخواهند هویت، رمز عبور، آدرس کیف پول، کلید خصوصی یا جزئیات پرداخت خود را تأیید کنید. آنها همچنین ممکن است از شما بخواهند که برای تأیید حساب خود، حل مشکل شما یا درخواست پاداش، مقدار کمی ارز دیجیتال برای آنها ارسال کنید.
پس از انجام این کار، کلاهبرداران میتوانند پول شما را بدزدند یا به کیف پول شما دسترسی پیدا کنند و وجوه شما را به آدرس های خود انتقال دهند. ممکن است هیچ کمک یا راه حلی از آنها دریافت نکنید یا متوجه شوید که با یک فرد جعلی صحبت کردهاید.
چگونه از پشتیبانی جعلی مشتری و جعل هویت جلوگیری کنیم
- همیشه قبل از دادن هرگونه اطلاعات یا پولی، هویت و اصالت شخص یا نهادی را که با شما تماس میگیرد، بررسی کنید. آدرس ایمیل، شماره تلفن، نمایه رسانههای اجتماعی یا نام چت آنها را بررسی کنید. به دنبال اشتباهات املایی، اشتباهات گرامری یا اطلاعات متناقض باشید.
- همیشه با پشتیبانی رسمی مشتری یا نماینده پروژه یا پلتفرمی که از آن استفاده میکنید از طریق وب سایت رسمی، آدرس ایمیل، شماره تلفن یا حساب شبکه اجتماعی آنها تماس بگیرید. به پیوندها، شمارهها یا اکانتهایی که توسط شخصی که با شما تماس میگیرد اعتماد نکنید.
- همیشه مراقب هرگونه تماس ناخواسته یا غیرمنتظره شخصی باشید که ادعا میکند پشتیبانی مشتری یا نماینده یک پروژه یا پلتفرم است. روی پیوندها، پیوستها یا پاپآپهایی که برای شما ارسال میکنند کلیک نکنید. با شمارههایی که به شما میدهند تماس نگیرید.
- همیشه مراقب تماس با کسی باشید که ادعا میکند فردی است که شما می شناسید یا به او اعتماد دارید، اما از شما پول یا اطلاعات شخصی میخواهد. هویت آنها را با تماس مستقیم با آنها یا پرسیدن سؤالاتی که فقط آنها میدانند، تأیید کنید.
- همیشه از یک کیف پول امن و مدیر رمز عبور برای ذخیره ارزهای دیجیتال و رمزهای عبور خود استفاده کنید. آنها را با کسی به اشتراک نگذارید.
7. کلاهبرداری های عاشقانه رمزنگاری
کلاهبرداری عاشقانه کریپتو یک طرح آنلاین است که در آن یک مجرم سایبری روابط عاشقانه را از طریق پلتفرمهای آنلاین ایجاد میکند تا افراد را فریب دهد تا داراییهای رمزنگاری شده را تحویل دهند. مکالمات ممکن است در سیستم عاملهای شبکههای اجتماعی یا برنامه های دوستیابی آغاز شود.
کلاهبردار ممکن است وانمود کند که به قربانی علاقهمند است، داستان های شخصی را به اشتراک بگذارد، عکس یا فیلم بفرستد، و ابراز عشق یا محبت کند. کلاهبردار همچنین ممکن است ادعا کند که یک متخصص یا سرمایهگذار رمزنگاری است که میتواند به قربانی کمک کند تا با ارزهای دیجیتال پول درآورد.
با این حال، هدف واقعی کلاهبردار این است که قربانی را وادار کند تا دارایی های رمزنگاری شده را برای آنها بفرستد یا اعتبار کیف پول خود را فاش کند. کلاهبردار ممکن است از بهانهها یا تاکتیکهای مختلفی استفاده کند، مانند:
- درخواست پول برای پرداخت هزینههای اضطراری، صورتحساب پزشکی، بلیط سفر یا ویزا.
- درخواست پول برای سرمایه گذاری در یک پروژه یا پلتفرم رمزنگاری امیدوارکننده.
- درخواست پول برای درخواست جایزه یا کمک هزینه.
- درخواست آدرس کیف پول، کلید خصوصی، عبارت اولیه یا رمز عبور برای تأیید هویت، ایمن کردن حساب یا انتقال وجه.
- ارسال یک پیوند فیشینگ یا پیوستی که بدافزار را نصب میکند یا به یک وب سایت جعلی هدایت میکند.
هنگامی که کلاهبردار پول یا اطلاعات را دریافت کرد، ارتباط خود را با قربانی قطع کرده و ناپدید میشود. قربانی هیچ راهی برای بازیابی وجوه یا دسترسی به کیف پول خود نخواهد داشت.
چگونه از کلاهبرداری های عاشقانه رمزنگاری جلوگیری کنیم
- مراقب هر کسی باشید که به صورت آنلاین با شما تماس میگیرد و به سرعت ابراز عشق یا علاقه میکند.
- پول یا داراییهای رمزنگاری شده را برای کسی که هرگز شخصاً ملاقات نکردهاید ارسال نکنید.
- اعتبار کیف پول یا اطلاعات شخصی خود را به صورت آنلاین در اختیار دیگران قرار ندهید.
- روی پیوندها یا پیوستهایی که توسط افراد غریبه ارسال شده یا مشکوک به نظر میرسند کلیک نکنید.
- در مورد فردی که با او صحبت میکنید تحقیق کنید. عکس نمایه، حسابهای شبکههای اجتماعی و حضور آنلاین آنها را بررسی کنید. از ابزارهای جستجوی عکس معکوس استفاده کنید تا ببینید آیا عکسهای آنها از شخص دیگری دزدیده شده است یا خیر.
- هرگونه فعالیت یا رفتار مشکوک را به پلتفرمی که با آن شخص ملاقات کردید و یا نهادهای قانونی منطقه خودتان اطلاع دهید.
8. کلاهبرداری در شبکه های اجتماعی
کلاهبرداری در شبکه های اجتماعی هر نوع فعالیت کلاهبرداری یا مخربی است که شامل تلاش یک بازیگر بد برای به دست آوردن یا استفاده از اطلاعات شخص دیگری (یا وادار کردن آنها به انجام کاری که نباید) با استفاده از شبکه های اجتماعی و پلتفرمهای شبکههای اجتماعی است.
کلاهبرداری در رسانههای اجتماعی میتواند کاربران و مشاغل را هدف قرار دهد. آنها همچنین میتوانند از ویژگیها و عملکردهای مختلف پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مانند تبلیغات، پستها، پیامها، گروهها، صفحات، رویدادها، جریانهای زنده، داستانها و غیره استفاده کنند.
برخی از رایجترین کلاهبرداریهای شبکههای اجتماعی عبارتند از
- هدایای جعلی: کلاهبرداران حسابها یا صفحات جعلی ایجاد میکنند که جعل افراد مشهور، اینفلوئنسرها، برندها یا پروژهها هستند و هدایا یا مسابقاتی را ارائه میکنند که کاربران را ملزم به ارسال داراییهای رمزنگاری، دنبال کردن حسابهای خاص، اشتراکگذاری پستهای خاص یا ارائه اطلاعات شخصی میکند.
- پشتیبانی مشتری جعلی: کلاهبرداران حسابهای جعلی ایجاد میکنند که وانمود میکنند عامل پشتیبانی مشتری یا نمایندگان پلتفرمها یا پروژههای قانونی هستند و از طریق پیامها یا نظرات با کاربران تماس میگیرند. آنها ممکن است به کاربران در مورد مسائل یا سؤالات خود کمک کنند، اما از آنها بخواهند هویت، رمز عبور، آدرس کیف پول، کلید خصوصی، جزئیات پرداخت و غیره را تأیید کنند.
- فرصتهای سرمایهگذاری جعلی: کلاهبرداران حسابها یا صفحات جعلی ایجاد میکنند که پروژهها یا پلتفرمهای رمزنگاری جعلی یا مشکوک را تبلیغ میکنند و وعده بازده بالا یا سود تضمین شده را میدهند. آنها ممکن است از توصیفات، نظرات، رتبهبندیها، آرمها، وبسایتها و غیره جعلی استفاده کنند تا کاربران را به سرمایهگذاری پول خود سوق دهند.
- اینفلوئنسرهای جعلی: کلاهبرداران حسابهای جعلی ایجاد میکنند که از اینفلوئنسرها یا متخصصان محبوب در فضای کریپتو تقلید میکنند و پروژهها یا پلتفرمهای رمزنگاری جعلی یا مشکوک را تأیید میکنند. آنها همچنین ممکن است از فالوورهای جعلی، لایک، کامنت و غیره برای افزایش اعتبار و نفوذ خود استفاده کنند.
- پخشهای زنده جعلی: کلاهبرداران پخشهای زنده جعلی را در پلتفرمهایی مانند YouTube ایجاد میکنند که از محتوای دزدیده شده از منابع قانونی استفاده میکنند و اطلاعات جعلی مانند قیمتها، نمودارها، اخبار و غیره را نمایش میدهند. همچنین ممکن است پیوندهایی به هدایا یا سایر پیشنهادات وسوسهانگیز ارسال کنند که منجر به وبسایتهای مخرب میشود.
چگونه از کلاهبرداری در شبکه های اجتماعی جلوگیری کنیم
- همیشه هویت و اصالت حساب یا صفحهای را که با شما تماس میگیرد یا چیزی به شما ارائه میدهد، تأیید کنید. نام کاربری، تصویر نمایه، بیو، فالوورها، پستها و غیره را بررسی کنید.
- همیشه با پشتیبانی رسمی مشتری یا نماینده پلتفرم یا پروژهای که استفاده میکنید از طریق وب سایت رسمی، آدرس ایمیل، شماره تلفن یا حساب شبکه اجتماعی آنها تماس بگیرید. به پیوندها، شمارهها یا حسابهایی که توسط شخصی که با شما تماس میگیرد اعتماد نکنید.
- همیشه قبل از سرمایه گذاری در هر پروژه یا پلتفرم رمزنگاری، تحقیق خود را انجام دهید. وبسایت، کاغذ سفید، تیم، نقشه راه، حضور در رسانههای اجتماعی و غیره را بررسی کنید. به دنبال بررسی، رتبهبندی، بازخورد یا شکایات سایر کاربران یا منابع باشید.
- همیشه مراقب هرگونه تماس ناخواسته یا غیرمنتظره از طرف شخصی باشید که ادعا میکند یک تأثیرگذار یا متخصص در فضای رمزنگاری است. روی پیوندها، پیوستها یا پاپآپهایی که برای شما ارسال میکنند کلیک نکنید. با شمارههایی که به شما میدهند تماس نگیرید.
- همیشه از یک کیف پول امن و مدیر رمز عبور برای ذخیره داراییها و رمزهای عبور رمزنگاری خود استفاده کنید. آنها را با کسی به اشتراک نگذارید.
9. کلاهبرداری NFT
توکنهای غیرقابل تعویض داراییهای دیجیتال منحصربهفردی را نشان میدهند که میتوان آنها را تأیید کرد و در یک بلاکچین معامله کرد. NFT ها را می توان برای ایجاد و فروش هنر دیجیتال، موسیقی، بازی، کلکسیون و غیره استفاده کرد.
NFT ها به یک بازار محبوب و پرسود در فضای کریپتو تبدیل شدهاند و برخی از NFT ها میلیونها دلار به فروش میرسند. با این حال، بازار NFT نیز گرفتار کلاهبرداری و هک است که هم سازندگان و هم خریداران NFT را هدف قرار میدهد.
برخی از رایجترین کلاهبرداری های NFT عبارتند از
پروژههای NFT جعلی: کلاهبرداران پروژهها یا مجموعههای جعلی NFT را ایجاد میکنند که از آثار هنری دزدیده شده یا کپی شده از منابع دیگر استفاده میکنند و آنها را در بازارها یا پلتفرمهای NFT میفروشند. همچنین ممکن است از حسابهای جعلی شبکههای اجتماعی، وبسایتها، بررسیها و غیره برای تبلیغ NFT خود و جذب خریداران استفاده کنند.
بازارهای NFT جعلی: کلاهبرداران بازارها یا پلتفرمهای NFT جعلی را ایجاد میکنند که شبیه بازارهای قانونی هستند و NFTها را برای فروش یا حراج ارائه میکنند. آنها همچنین ممکن است از ایمیلها یا پیامهای فیشینگ برای هدایت کاربران به وب سایتهای جعلی خود استفاده کنند. آنها ممکن است از کاربران بخواهند که ثبت نام کنند، وجوه را واریز کنند، در NFTها پیشنهاد بدهند، یا اطلاعات شخصی ارائه دهند.
هدایای تقلبی NFT: کلاهبرداران هدایا یا مسابقات جعلی NFT ایجاد میکنند که کاربران را ملزم به ارسال داراییهای رمزنگاری، دنبال کردن حسابهای خاص، اشتراک گذاری پستهای خاص یا ارائه اطلاعات شخصی میکند. آنها همچنین ممکن است از اکانتهای جعلی رسانههای اجتماعی، وبسایتها، نظرات و غیره برای تبلیغ هدایای خود و جذب شرکتکنندگان استفاده کنند.
پیشنهادهای جعلی NFT: کلاهبرداران پیشنهادهای جعلی را در NFTهایی ایجاد می کنند که برای فروش یا حراج در بازارها یا پلتفرمهای قانونی NFT فهرست شدهاند. آنها ممکن است از حسابهای جعلی، رباتها یا پیشنهاد شیل برای افزایش قیمت NFT و ترغیب سایر خریداران به پیشنهاد بالاتر استفاده کنند. آنها همچنین ممکن است پیشنهادات خود را در آخرین لحظه پس بگیرند یا پس از برنده شدن در حراج، هزینه NFT را پرداخت نکنند.
کیف پول های جعلی NFT: کلاهبرداران کیف پول های جعلی NFT یا برنامه هایی ایجاد میکنند که ادعا میکنند NFTها را به صورت ایمن و راحت ذخیره و مدیریت میکنند. آنها همچنین ممکن است از ایمیلها یا پیامهای فیشینگ برای هدایت کاربران به دانلود کیف پول یا برنامههای جعلی خود استفاده کنند. آنها ممکن است از کاربران بخواهند که اعتبار کیف پول، کلیدهای خصوصی، عبارات اولیه و غیره را برای دسترسی به کیف پول خود وارد کنند.
چگونه از کلاهبرداری NFT جلوگیری کنیم
- همیشه هویت و اعتبار پروژه یا مجموعه NFT مورد علاقه خود را بررسی کنید. وب سایت، کاغذ سفید، تیم، نقشه راه، حضور در شبکههای اجتماعی و غیره را بررسی کنید. به دنبال بررسی، رتبه بندی، بازخورد یا شکایات سایر کاربران یا منابع باشید.
- همیشه از یک بازار یا پلتفرم NFT معتبر و مطمئن برای خرید یا فروش NFT استفاده کنید. آدرس وبسایت، ویژگیهای امنیتی، پشتیبانی مشتری و غیره را بررسی کنید. به دنبال نظرات، رتبهبندیها، بازخوردها یا شکایات سایر کاربران یا منابع باشید.
- همیشه قبل از شرکت در هر جایزه یا مسابقه NFT تحقیق کنید. شرایط و ضوابط، معیارهای واجد شرایط بودن، جوایز، و غیره را بررسی کنید. به دنبال نظرات، رتبهبندیها، بازخوردها یا شکایات سایر کاربران یا منابع باشید.
- در مناقصه NFT هایی که برای فروش یا حراج در بازارها یا پلتفرم های قانونی NFT فهرست شدهاند، همیشه مراقب باشید. سابقه و شهرت فروشنده و پیشنهاد دهنده را بررسی کنید. بیش از حدی که میتوانید از دست بدهید، پیشنهاد نکنید. تا زمانی که NFT را دریافت نکردهاید، هزینهای را پرداخت نکنید.
جمع بندی
همانطور که چشم انداز کریپتو در حال گسترش است، بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که احتیاط بهترین دفاع در برابر قربانی شدن در کلاهبرداری است. خواه پلتفرمهای جعلی، طرحهای پانزی، هدایای جعلی یا هر تاکتیک فریبنده دیگری باشد، قدرت محافظت از سرمایهگذاریها و اطلاعات شخصی در دستان ما است. با پذیرش اصول تحقیق، شک و تردید و تعامل محتاطانه، میتوانیم با اطمینان در دنیای پیچیده رمزنگاری حرکت کنیم.
در این محیط پویا، آموزش حرف اول را میزند. با به روز ماندن در مورد آخرین روند کلاهبرداریهای رمزنگاری و درک استراتژیهایی که کلاهبرداران استفاده میکنند، میتوانیم خود را به ابزارهای مورد نیاز برای تصمیم گیری آگاهانه مجهز کنیم. سفر به دنیای ارزهای دیجیتال بدون شک هیجان انگیز است، اما ضروری است که با دقت قدم برداریم، خود را با دانش مسلح کنیم و جامعهای را پرورش دهیم که در آن اشتراک گذاری اطلاعات و آگاهی نقشی حیاتی ایفا میکند.
به یاد داشته باشید، پتانسیل ارزهای دیجیتال برای تغییر شکل امور مالی و توانمندسازی افراد بسیار مهم است، اما اهمیت محافظت از سرمایه گذاری، دادههای شخصی و اعتماد ما نیز بسیار مهم است. با شناخت تهدیدها و مطلع ماندن، میتوانیم به طور جمعی یک اکوسیستم رمزنگاری امنتر و مطمئنتر برای همه افراد درگیر بسازیم.
سوالات متداول در مورد کلاهبرداری های ارز دیجیتال
تازه واردها باید از انواع رایج کلاهبرداریهای رمزنگاری و نحوه محافظت از خود در برابر قربانی شدن آنها آگاه باشند.
کاربران باید اعتبار حساب را تأیید کنند، با کانال های پشتیبانی رسمی تماس بگیرند، تحقیق کنند و از به اشتراک گذاری اطلاعات حساس با منابع ناشناس خودداری کنند.
0 Comments