چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در جهان است و تاریخچهای غنی دارد که قرنها و قارهها را در بر میگیرد. انواع چای از زمان پیدایش آن در چین باستان تا محبوبیت جهانی آن امروزه به طیف متنوعی از طعمها، عطرها و تکنیکهای دمآوری تبدیل شده است. امروز قصد داریم تعدادی از محبوبترین و همچنین چند نوع غیر معمول چای را بررسی کنیم. بنابراین چه عاشق چای باشید و چه یک دمساز کامبوجا، احتمالاً نوع جدیدی از چای در اینجا در انتظار شماست.
برای آشنایی با چای و تاثیرات آن، مقاله “۱۰ تاثیر چای بر بدن ما” را مطالعه کنید.
فهرست
تاریخچه چای
تاریخچه چای به چین باستان برمیگردد، جایی که بیش از 5000 سال پیش کشف شد. افسانهها حاکی از آن است که امپراتور شن نونگ به طور تصادفی چای دم کرده است که برگها در آب جوش او افتادهاند. چای در ابتدا برای مقاصد دارویی استفاده میشد و به شکل فشرده با مواد افزودنی مانند زنجبیل یا پوست پرتقال مصرف میشد.
در طول سلسله تانگ، چای در میان نخبگان چینی محبوب شد و به دلیل طعم و فرآیند دم کردن آن شروع به لذت بردن کرد. کشت چای به ژاپن، کره و ویتنام گسترش یافت، جایی که به یک روش محترمانه معروف به مراسم چای ژاپنی تبدیل شد.
چای نیز از طریق تجارت که توسط شرکت هند شرقی هلند معرفی شده بود، به اروپا راه یافت. این یک نوشیدنی مد روز برای اشراف اروپایی شد. شرکت بریتانیایی هند شرقی نقش مهمی در رواج چای در بریتانیا و مستعمرات آن داشت و آن را به نمادی از ثروت تبدیل کرد. با بهبود حمل و نقل، چای مقرون به صرفه تر شد و مصرف آن افزایش یافت.
انقلاب صنعتی تولید مکانیزه چای (و اختراع چای کیسهای!) را به ارمغان آورد و باعث دسترسی بیشتر برای جمعیت وسیعتری شد. روشهای حمل و نقل سریعتر مانند کشتیهای بخار و راه آهن تجارت جهانی چای را تسهیل کرد و مزارع چای در سراسر جهان ایجاد شد. امروزه بزرگترین تولیدکنندگان چای عبارتند از: چین، هند، کنیا، سریلانکا و اندونزی.
انواع چای
برخی از چایها برای دم کردن کامبوجا بسیار بهتر از سایر چایها هستند. به طور کلی آنها عبارتند از:
1.چای سیاه
چای سیاه رایجترین نوع چای است که در سراسر جهان مصرف میشود و به دلیل طعم تند، قوی و رنگ تیره آن شناخته شده است. برگهای چای سیاه کاملاً اکسید شدهاند که طعم و عطر متمایزی به آنها میدهد. چای سیاه پایه بسیاری از چایهای کلاسیک مانند صبحانه انگلیسی و ارل گری است.
برخی از انواع دیگر چای سیاه عبارتند از: آسام، دارجلینگ، سیلان، دارجلینگ، روکری، پو-ار، بعد از ظهر اسکاتلندی، صبحانه ایرلندی، میلیما، نکات طلایی، تمی سیکیم، نیمبو و غیره.
2.چای سبز
چای سبز به خاطر طعم لطیف و عطر تازه و علفزارش معروف است. این گیاه از برگ های کاملیا اسنسیس، همان گیاهی که برای تولید انواع دیگر چای استفاده میشود، تهیه میشود. با این حال، بر خلاف چای سیاه یا اولانگ، چای سبز به حداقل اکسیده میشود. توقف فرآیند اکسیداسیون به حفظ رنگ سبز طبیعی و حفظ طعم های لطیف آن کمک میکند.
چای سبز انواع مختلفی دارد، از جمله ماچای ژاپنی، چون می، دراگونول چینی، یاسمین، آنجی بای چا، مائوجیان، هوجیچا، کوکیچا، بانچا، گنمائیچا، کوناچا، باروت مراکشی و غیره. هر کدام از اینها ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. بیشتر چای سبز در چین و ژاپن تولید میشود.
3.چای گیاهی
برخلاف انواع چای ذکر شده در بالا، دمنوشهای گیاهی (یا تیسان) از برگهای کاملیا سیننسیس ساخته نمیشوند، بلکه از گیاهان، ادویهها، گلها و میوههای مختلف تهیه میشوند. عرقیات گیاهی طیف گستردهای از طعمها، عطرها و فواید سلامتی را ارائه میدهند و اغلب به دلیل اثرات تسکین دهنده و آرام بخش از آنها لذت میبرند.
برخی از چایهای گیاهی معروف عبارتند از: بابونه، نعناع فلفلی، هیبیسکوس، اسطوخودوس، شیرین بیان، برگ زیتون، زردچوبه و چای رویبوس.
4.چای سفید
چای سفید کمترین فرآوری را در بین انواع چای دارد و به دلیل طعم لطیف خود شناخته شده است. برگهای چای سفید کمتر اکسید شده و پژمرده میشوند که باعث ایجاد طعمی سبک و با طراوت میشود. چای سفید اغلب با جوانههای سفید نقرهای و برگهای جوان آن مشخص میشود و معمولاً در دمای پایینتر برای مدت کوتاهتری نسبت به سایر انواع چای دم میشود.
برخی از انواع محبوب چای سفید عبارتند از: سوزن نقرهای، گل صد تومانی سفید، شو می، گونگ می، و سفید دارجلینگ.
5.چای گل نخود پروانه ای
بیایید با چایی شروع کنیم که مطمئناً با رنگ آبی پر جنب و جوشش نظر شما را جلب خواهد کرد. چای گل نخود پروانهای از گلبرگهای گیاه چای کلیتوریا ترنا که به نامهای بال کبوتر آسیایی یا گل نخود پروانهای نیز شناخته میشود، تهیه میشود. هنگامی که گلبرگها در آب داغ غوطهور میشوند، رنگدانه آبی طبیعی خود را آزاد میکنند و یک چای آبی مسحورکننده ایجاد میکنند که میتوان آن را گرم یا سرد میل کرد. چای گل نخود پروانهای علاوه بر ظاهر خیرهکنندهاش، بهخاطر فواید سلامتی بالقوهاش نیز شناخته میشود، زیرا سرشار از آنتیاکسیدانها و خواص ضدالتهابی است.
6.چای گوایوسا
چای گوایوسا یک نوشیدنی سنتی است که بومی جنگلهای آمازون است. از برگ های درخت Ilex guayusa که از بستگان نزدیک yerba mate است ساخته میشود. چای گوایوسا طعمی ملایم و خاکی با طعم کمی شیرین دارد. اغلب در صبح به عنوان راهی برای تامین انرژی و تمرکز که بیشتر ما در صبح به دنبال آن هستیم، لذت میبرند. برخی از مردم همچنین متوجه میشوند که گوایوسا اثر آرام بخشی دارد که میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
7.لپسنگ سوچانگ
اگر از طرفداران طعمهای دودی هستید، لاپسانگ سوچونگ چایی است که باید آن را امتحان کنید. Lapsang Souchong که از کوههای Wuyi در چین میآید، یک چای سیاه است که روی آتش چوب کاج خشک میشود و عطر و طعم دودی متمایزی به آن میدهد. افسانه ها حاکی از آن است که این چای در زمان سلسله چینگ به طور تصادفی کشف شد، زمانی که برگهای چای روی آتش خشک شد و طعم دودی بینظیری به وجود آمد. Lapsang Souchong یک چای غلیظ و قوی است که اغلب با شیر یا به عنوان پایهای برای کوکتلهای چای دودی میل میشود.
8.ماچا
در حالی که ماچا در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است، به دلیل فرآیند تولید منحصر به فرد و طعم متمایز آن، هنوز هم یک نوع چای غیرعادی محسوب میشود. چای ماچا یک چای سبز پودری است که از برگهای چای که در سایه رشد کرده و به صورت پودر ریز آسیاب میشوند، تهیه میشود. برگها قبل از برداشت از نور خورشید سایه میاندازند که باعث افزایش محتوای کلروفیل آنها میشود و رنگ سبز پر جنب و جوش ماچا را میدهد. ماچا دارای طعم غنی اومی با تلخی جزئی است و به طور سنتی با هم زدن پودر چای با آب داغ تهیه میشود تا نوشیدنی کف آلود و خامه ای ایجاد شود. همچنین در پخت و پز و پخت و پز استفاده میشود و طعم و رنگ منحصر به فردی به دستور العملهای مختلف اضافه میکند.
9.چای ماتی
چای ماته یک نوشیدنی سنتی است که در آمریکای جنوبی، به ویژه در آرژانتین، اروگوئه و پاراگوئه رایج است. از برگهای درخت یربا ماته که نوعی هولی است درست می شود. چای مات طعمی تلخ و خاکی دارد که اغلب به عنوان یک طعم اکتسابی توصیف میشود. به طور سنتی از یک کدو با نی فلزی به نام بومبیلا مصرف میشود.
10.چای اولانگ
اولانگ که به عنوان چای بلند وولنگ یا وو نیز شناخته میشود، یک چای نیمه اکسید شده است که از نظر میزان اکسیداسیون بین چای سبز و چای سیاه قرار میگیرد. این به چای اولانگ طعم منحصر به فردی میدهد که بسته به درجه اکسیداسیون متفاوت است، از سبک و گلی تا غنی و میوهای. چای اولانگ اغلب با سنتهای چای چینی و تایوانی مرتبط است، و برخی از انواع محبوب چای اولانگ عبارتند از Tie Guan Yin، Da Hong Pao و Oriental Beauty.
11.چای PU-ERH
چای Pu-erh نوعی چای تخمیر شده است که به دلیل طعم و عطر متمایز خود شناخته شده است. این محصول در استان یوننان چین تولید میشود و برای چندین سال عمر میکند که به آن ویژگی منحصر به فردی میدهد که در طول زمان توسعه مییابد. چای Pu-erh میتواند خام (شنگ) یا رسیده (shou) باشد، با pu-erh خام مشخصات طعم واضحتر و پیچیدهتری دارد، در حالی که pu-erh رسیده ملایمتر و نرمتر است. چای Pu-erh اغلب به شکل کیک یا آجر فشرده میشود و به دلیل مزایای بالقوه سلامتی آن مورد توجه قرار میگیرد.
12.چای بنفش
چای بنفش نوعی چای است که از یک رقم منحصر به فرد گیاه کاملیا سیننسیس به دست میآید. برخلاف سایر انواع چای، برگهای چای بنفش به دلیل غلظت بالای آنتوسیانین در برگها دارای رنگ بنفش هستند. آنتوسیانینها نوعی فلاونوئید هستند که با طیف وسیعی از مزایای سلامتی از جمله کاهش التهاب و بهبود سلامت قلب مرتبط است. چای بنفش عمدتاً در کنیا رشد میکند، جایی که در سالهای اخیر به دلیل طعم منحصر به فرد و فواید بالقوه سلامتی آن محبوبیت پیدا کرده است. این چای دارای طعمی سبک و گلی با طعم کمی شیرین است. همچنین کافئین کمی دارد و برای کسانی که به کافئین حساس هستند انتخاب خوبی است.
13.چای زرد
چای زرد نوعی چای چینی است که به دلیل طعم منحصر به فرد و عطر لطیف خود شناخته شده است. این نوعی چای نیمه تخمیر شده است که با استفاده از یک تکنیک منحصر به فرد فرآوری میشود که شامل پیچیدن برگهای چای در پارچهای است و اجازه میدهد به آرامی تخمیر شده و زرد شوند. این فرآیند منجر به چایی میشود که طعم ملایمتری نسبت به چای سبز دارد، اما غنیتر از چای سفید است. چای زرد همچنین به دلیل فواید سلامتی آن شناخته شده است، زیرا سرشار از آنتی اکسیدان است و نشان داده شده است که تأثیر مثبتی بر هضم دارد.
14.چای صبحانه
ابتدا اجازه دهید بگوییم که میتوانید هر چایی را که میخواهید در صبحانه بنوشید (هیچ قانونی برای این کار وجود ندارد)، اما بیشتر چای هایی که برچسب “چای صبحانه/مخلوط” دارند، چایهای سیاه با اندازه ذرات کوچک هستند که به سرعت، قوی، مقدار زیادی کافئین ارائه می کنند. و میتواند خامه و شکر را بدون تبدیل شدن به شیر بدون چربی آب شده مصرف کند.
برای کسانی که قهوه دوست ندارند مانند قهوه صبح است. این مخلوطها اغلب شامل چایهای منطقه آسام هند، چای سیلان (سریلانکا) و چایهای آفریقایی میشوند، زیرا دارای ویژگیهای خاکی و تند هستند. اندازه ذرات کوچک باعث می شود که فنجان به سرعت قوی و پر بدن شود و تا حد امکان کافئین خود را به فنجان برساند.
پیشنهاد میکنیم مقاله “معرفی ۲۰ تا از بهترین صبحانه های دنیا” را مطالعه کنید.
15.چای ماسالا
چای ماسالا نوشیدنی سنتی هند است و به عنوان ترکیبی از چای سیاه، شیر، شکر و ادویه ها تعریف می شود. هیچ دستور العمل دقیقی برای طرز تهیه این غذا وجود ندارد، اما همه شامل آن چهار ماده هستند. کلمه “Masala” به معنای “ترکیب ادویه جات” است و رایج ترین آنها زنجبیل، دارچین، هل و میخک هستند (البته موارد دیگری نیز وجود دارد که ممکن است شامل آنها شود). در سنتی ترین شکل آن، چای سیاه، شکر و ادویه جات در آب می جوشانند. سپس شیر را اضافه کرده، دوباره می جوشانند، صاف می کنند و سرو می کنند.
0 Comments