اعتماد به نفس به عنوان داشتن حس اطمینان در تواناییها، ویژگیهای فردی و ارزیابی شخصی تعریف میشود. وجود اعتماد به نفس در سلامتی جسمی و روحی-روانی فرد بسیار حائز اهمیت است. داشتن اعتماد به نفس کافی میتواند باعث موفقیت بیشتر فرد در زندگی شخصی و کاری شود.
فهرست
مزیتهای داشتن اعتماد به نفس
داشتن اعتماد به نفس کافی در جنبههای مختلف زندگی، فواید بسیاری دارد از جمله:
- آمادگی برای انجام کارهای جدید: وقتی فرد به خودش باور داشته باشد، آمادگی بیشتری به لحاظ روانی برای امتحان کردن چالشهای جدید در زندگی دارد.
- عملکرد بهتر: اگر فرد خودباوری کافی داشته باشد، به جای نگرانی در انجام کارها انرژی خود را برای بهتر انجام دادن امور به کار میگیرد.
- تحمل و انعطاف پذیری بیشتر: خودباوری باعث میشود تا فرد در مواجه با مشکلات زندگی، تحمل بیشتری داشته باشد.
- روابط اجتماعی بهتر: داشتن اعتماد به نفس نه تنها باعث ایجاد حس بهتر فرد نسبت به خودش بلکه باعث داشتن درک بهتری از افراد دیگر نیز میشود.
در این جا به چند روش موثر برای بهبود اعتماد به نفس میپردازیم.
1- خود را با دیگران اصلا مقایسه نکنید!
مقایسهی زیبایی و یا درآمد خود با دیگر دوستان و یا آشنایان، اصلا توجیه منطقی ندارد. محققان بر این باورند وقتی فرد خودش را با دیگران (معمولا بالاتر از سطح خود) مقایسه میکند، حس حسادت را در خود تقویت میکند. همین امر به مرور باعث میشود تا فرد احساس بدتری نسبت به خود پیدا کند.
برای رهایی از مقایسهی خود با دیگران به نکات زیر توجه کنید:
- با دیگران مهربان باشید: وقتی با دیگران خوب رفتار کنید و یا کسی را کمک کنید، باعث میشود تا حس خوبی به خود داشته باشید.
- شناسایی افراد به ظاهر دوست: آن دسته از دوستانتان را که شما را مقایسه و یا قضاوت میکنند از دایره دوستی حذف کنید و یا ارتباطتان را به حداقل برسانید.
2- به سلامت و ظاهرتان توجه کنید!
اگر اندامتان را دوست نداشته باشید و هر روز نسبت به آن احساس بدتری داشته باشید، نمیتوانید در مورد خودتان حس مثبتی داشته باشید. اما اگر بدانید که چگونه از سلامتی جسمانی و روانی خود مراقبت کنید آن وقت اعتماد به نفس بیشتری در شما شکل میگیرد.
میتوانید موارد زیر را برای مراقبت بیشتر از خودتان در نظر داشته باشید:
- رژیم غذایی مناسب: اگر بتوانید روزانه مواد غذایی سالم و مفید را در برنامهی غذاییتان بگنجانید، مطمئنا حس شادابی بهتری خواهید داشت.
- طبق تحقیقات متعدد، انجام ورزش روزانه با بهبود اعتماد به نفس رابطهی مستقیم دارد. فعالیت بدنی منظم باعث ایجاد حس بهتری در شما میشود.
- خواب منظم: با داشتن خواب کافی و به موقع، تنشها را از خود دور کنید.
3- نسبت به خود، دلسوز باشید!
این امر بدان معناست که فرد در مواقع شکست، خطا و یا پسرفت در جنبههای مختلف زندگی نسبت به خود مهربانی و دلسوزی داشته باشد. دلسوزی نسبت به خود سبب میشود تا فرد در شکستهای بسیاری که در زندگی تجربه میکند، انعطاف پذیری بیشتری کسب کند. همچنین احساسات چالشبرانگیز در زندگی را بهتر کنترل میکند و ارتباط بهتری با خود و دیگران ایجاد میکند.
4- از قدرت صحبت مثبتگرایانه با خود بهرهمند شوید!
اگر با خودتان درباره موارد مثبت و خوشبینانه صحبت کنید، باعث میشود تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید. همچنین شکهای احتمالی (معمولا کاذب) را درمورد خودتان نخواهید داشت و چالشهای بیشتری را در زندگی تجربه میکنید.
در مقابل اگر همیشه جملاتی منفی چون “من نمیتوانم” و “از عهدهی من بر نمیآید” و از این قبیل کلمات را با خود تکرار کنید، شک نکنید که اعتماد به نفستان کم میشود. حتی ممکن است تواناییهای بالقوهی خودتان را با چنین جملاتی محدود کنید؛ چراکه در ضمیر ناخودآگاه فرد این موضوع تثبیت میشود که ” برای من خیلی سخت است… پس من نمیتوانم”.
5- شک و تردید به خودتان را از بین ببرید!
گاهی اوقات فرد بعضی کارها را تا رسیدن به اعتماد به نفس کافی به تاخیر میاندازد، مثل دعوت از فرد مقابل برای قرار ملاقات و یا اقدام جهت ارتقای شغلی. بهترین راه برای غلبه بر این شک و تردیدها، انجام دادن همان کاری است که از آن میهراسید.
هیچ وقت کاری را بخاطر عدم اطمینان 100 درصدی از نتیجهی موفق، به تاخیر نیندازید؛ شاید همین تاخیرها باعث شود آن موفقیت برایتان دست نیافتنی و سخت به نظر برسد.
جمع بندی
هر شخص در طول زندگی با مشکلات و مسائل متعددی روبهرو میشود. اما اگر اعتماد به نفس شما در زندگی و مسائل کاری و اجتماعی شما تاثیر منفی داشته باشد، بهتر است با روانشناس باتجربه مشاوره داشته باشید.
ممکن است اعتماد به نفس پایین شما منشا درونی مثل رویدادی تلخ در گذشته داشته باشد. اما نگران نباشید چراکه با مشاورهی صحیح تمامی این مسائل حل شدنی است.
0 Comments