فهرست
مقدمه
آب عنصر حیات است و لازمهی زندگی تمامی موجودات زمین اعم از انسانها، گیاهان و نباتات است و به هیچ طریقی نمیتوان منکر تاثیر این عنصر حیاتی بر ادامه بقا و رشد همگان از جمله درختان و گیاهان شد. نهال شلیل نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود اما در این مقاله قصد داریم به بررسی تاثیر آبیاری درختان شلیل بر میزان باردهی سالیانه آنها بپردازیم.
رسیدن به تاثیر آبیاری بر باردهی نهال شلیل در طی دورههای مختلف حیات گونه مستلزم شناخت خصوصیات و ویژگیهای واریتههای مختلف نهال شلیل است و این اطلاعات را از کارشناسان مربوطه در هنگام خرید نهال شلیل نیز به دست آورد.
جالب است بدانید که نیاز آبی تمام ارقام نهال شلیل با یکدیگر مشابه نیستند و بسته به نوع نژاد و اقلیم آب و هوایی منطقه و حتی میزان رطوبت نسبی شما میتوانید برنامه جامع و منظمی را برای آبیاری درختان میوه شلیل باغ خود تعبیه نمایید؛ برای مثال برخی ارقام نهال میوه شلیل با استفاده از روش پیوند اصلاح نژاد شدهاند و نسبت به شرایط خشکی و کم آبی بسیار مقاومتر از سایر ارقام خواهند بود. در دسته بندی کلی که محققان در این زمینه صورت دادهاند مشخص شده است که نیاز آبی ارقام نهال میوه شلیل بر حسب موارد زیر میتواند متغییر باشد:
● نوع نژاد گونه
● سن گونه
● شرایط آب و هوایی منطقه
تولید و فروش نهال شلیل نیز در هر منطقه و اقلیم متناسب با شرایط آب و هوایی همان منطقه خواهد بود؛ به گونهای که در مناطق خشک و کم آب تمامی ارقام سازگار و مقاوم پیوندی در نهالستانهای معتبر تولید و عرضه خواهند شد و سایر ارقام نیز در مناطق پر آب و معمولی که از لحاظ تامین آب مشکلی ندارند، تولید خواهند شد.
یکی دیگر از مواردی که در هنگام آبیاری واریتههای مختلف نهال شلیل باید در نظر بگیریم، سن گونه است؛ چرا که نیاز آبی نهال شلیل در طی سالیان حیات متفاوت خواهد بود و ممکن است گونه در سالهای اولیه حیات و عمر اقتصادی خود نیاز آبی بیشتری نسبت به سنین بلوغ داشته باشد و در واقع تاثیر آبیاری بر افزایش باردهی نهال شلیل در سالهای اولیه کاشت نهال شلیل بیشتر خواهد بود.
خصوصیات و ویژگیهای نهال شلیل
همانگونه که میدانید محصولات درختان شلیل میوههایی گوشتی با بافتی نرم هستند که هر چه پر آبتر باشند طعم و کیفیت مطلوبتری نیز خواهند داشت و در واقع میتوان گفت که بازار پسندتر خواهند بود. نهال شلیل، نهالی کم ارتفاع با برگهای کشیده و نوک تیزی هستند که در شمار ارقام خزان پذیر نیز جای میگیرند و جالب است بدانید که نیاز آبی این نهال میوه تنها به دوره کاشت نهال محدود نخواهد شد و در دورههای گرده افشانی و عملیات تلقیح، دورهی شکوفایی گلها و تبدیل آنها به میوه و حتی پس از رسیدن میوه و برداشت نیز باید به نیاز آبی درختان توجه نمود تا به افزایش سلامت گونه و بهبود کیفیت محصولات کمک کرد.
بررسی تاثیر میزان آبیاری بر میزان باردهی نهال
در قسمت قبلی مقاله از آبیاری نهال شلیل در هنگام کاشت نهال، دورهی گرده افشانی گونهها و همچنین دوره تشکیل میوهها سخن به میان آمد، اما گفته نشد که آبیاری در این ادوار چه تاثیری بر میزان باردهی درخت در آینده خواهد داشت؟
رفع نیاز آبی نهال شلیل در اوایل فصل بهار و زمان آغاز عملیات گرده افشانی درخت تاثیر به سزایی در افزایش تناژ برداشت محصول از درخت خواهد داشت چرا که سبب تلقیح سریعتر گلها خواهد شد و امکان ریزش شکوفههای درخت حتی الامکان کاهش مییاید و در نهایت نیز عملکرد گونه در واحد هکتار افزایش خواهد یافت. توجه داشته باشید که آبیاری بی رویه در طی این دوره حساس نیز میتواند تاثیر عکس داشته باشد.
در طی دوره تشکیل میوهها و سخت شدن هسته نیز که با توجه به زمان رسیدن میوه نمیتوان موعد دقیقی را برای آن مشخص کرد، نباید از آبیاری گونه غافل شد؛ زیرا در این برهه محصولات در حال وزن گیری هستند و اگر تمایل به تولید محصولاتی تجاری و صادراتی دارید حتما هر ۷ الی ۱۰ روز یکبار خاک را مرطوب نگاه دارید.
چگونه صحیحترین شیوه را برای آبیاری نهال میوه شلیل انتخاب کنیم
چهار هفته ابتدایی کاشت نهال شلیل، زمانی طلایی برای آبیاری گونه است زیرا در این برهه حساس باردهی گونه را تضمین خواهید کرد.
در ۷ روز ابتدایی کاشت نهال نیاز به آبیاری سنگین نهال نخواهد بود به خصوص اگر در فصول سرد سال اقدام به کاشت نهال کرده باشید، تنها به مرطوب نگاه داشتن خاک اکتفا نمایید.
در روزهای ۷ تا ۱۴ پس از کاشت نهال شلیل، مطلوب است فواصل آبیاری را به هر سه روز یکبار تغییر دهید.
در روزهای ۱۴ تا ۲۱ پس از کاشت نهال شلیل جوان نیز بدون کوچکترین دغدغهای برای گرفتن یا نگرفتن نهال هر ۷ روز یکبار آبیاری صورت دهید آن هم با شیوه آبیاری قطرهای یا بارانی.
در هفته چهارم و هفته پایانی کافیست یکبار نهال جوان را آبیاری نمایید و میزان آبیاری را با توجه به قطر تنه مشخص کنید.
علی رغم تصور بسیاری از باغداران کم تجربه و تازه کار، یکی از مهمترین و حساسترین مراحل آبیاری نهال میوه شلیل پس از فصل برداشت میوه در اواخر فصل تابستان است؛ چرا که در این برهه زمانی آب مورد نیاز برای جوانههای زایشی سال آینده ذخیره خواهد شد و در صورتی که این آب تامین نشود باردهی درخت در سالهای بعدی مورد تهدید واقع خواهد شد. توجه داشته باشید که میزان آب مورد نیاز برای درخت شلیل در این برهه زمانی به اندازه فصول گرم سال نخواهد بود زیر بخشی از این نیاز از طریق بارشهای پاییز و زمستان رفع خواهد شد.
پس از رسیدن درخت شلیل به دوره بلوغ میتوانید فواصل آبیاری درختان را در فصول سرد سال به هر ۱۵ الی ۲۰ روز یکبار و در فصول گرم سال به هر ۱۰ روز تغییر دهید، زیرا نیاز آبی نهال کاهش مییابد و توجه داشته باشید که میزان آبیاری نباید از حدی فراتر رود که خاک توانایی جذب آن را نداشته باشد.
نتیجه گیری
حال که از اهمیت آبیاری باغات شلیل و تاثیر بالای آن بر میزان باردهی و کیفیت محصولات مطلع شدیم و از طرفی آگاهیم که در طی سالهای اخیر با بحران شدید گرمای کره زمین و کم آبی روبه رو هستیم، بهتر نیست در خصوص شیوههای دقیق آبیاری این درختان از کارشناسان متخصص در تین زمینه اطلاعات دقیقتری کسب کنیم تا عامل اصلی به هدر رفتن سرمایه خود نباشیم؟ شما عزیزان میتوانید در هنگام مراجعه به مراکز معتبر فروش نهال شلیل در شهر و دیار خود، ضمت استعلام قیمت نهال شلیل در این خصوص نیز از کارشناسان پالیز نهال به صورت رایگان مشاوره دریافت کنید تا همواره در میان بازار رقابتی این محصول تجاری و ممتاز و سودآور پیشتاز باشید.
0 Comments