تیروئید غدهای پروانهای شکل در گردن است. هورمونهایی که تولید میکند و در جریان خون ترشح میکند رشد و متابولیسم بدن را کنترل میکند.
فهرست
پرکاری تیروئید چیست؟
پرکاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید مقدار زیادی از هورمونهای خاص را تولید کند. پرکاری تیروئید میتواند باعث اسهال، مشکل در تنفس و خستگی شود.
حدود 1 نفر از هر 100 نفر بالای 12 سال در ایالات متحده به پرکاری تیروئید مبتلا هستند. به احتمال زیاد در افراد بالای 60 سال رخ میدهد.
پرکاری تیروئید جدا از کم کاری تیروئید است. “Hyper” به این معنی است که هورمون تیروئید بیش از حد در سیستم وجود دارد، در حالی که “hypo” به این معنی است که به اندازه کافی وجود ندارد.
بدون درمان، پرکاری تیروئید میتواند منجر به عوارض شدید شود. با این حال، دارو به طور معمول میتواند آن را با کاهش تولید هورمون تیروئید کنترل کند.
در این مقاله مروری بر پرکاری تیروئید، از جمله علل، علائم، تشخیص، عوارض و درمان آن ارائه شده است.
علائم بیماری
پرکاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید بیش از حد تیروکسین و تری یدوتیرونین، دو نوع هورمون، تولید کند.
اگر علائم ظاهر شوند، میتوانند کل بدن و بسیاری از عملکردهای بدن را تحت تاثیر قرار دهند. هورمونهای تیروئید بیش از حد باعث افزایش متابولیسم میشود که بیشتر علائم را تشکیل میدهد.
این علائم بین افراد متفاوت است:
- گواتر، تورم در گردن به دلیل بزرگ شدن غده تیروئید
- عصبی بودن، تحریک پذیری، نوسانات خلقی و کاهش تمرکز
- اسهال
- مشکل در تنفس
- خستگی و مشکل در خواب
- ضعف عضلانی
- بیش فعالی
- حساسیت بیش از حد به گرما، تعریق بیش از حد و پوست گرم و مرطوب
- افزایش اشتها
- افزایش حرکات روده و ادرار
- ناباروری و از دست دادن علاقه به رابطه جنسی
- خارش پوست همراه با تورم های برجسته و خارش دار که کهیر یا کهیر نامیده میشود
- شل شدن ناخنها
- مشکلات قاعدگی، به خصوص دورههای سبکتر یا عدم وجود پریود
- آلوپسی یا ریزش موی تکهای
- ضربان قلب سریع تر، گاهی اوقات با تپش قلب
- قرمزی در کف دست
- کاهش وزن ناگهانی
- لرزش دستها و لرزش
عوارض پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید درمان نشده میتواند باعث مشکلات سلامتی جدی شود، از جمله
- ضربان قلب نامنظم که میتواند منجر به لخته شدن خون، سکته مغزی، نارسایی قلبی و سایر مشکلات مربوط به قلب شود.
- یک بیماری چشمی به نام افتالموپاتی گریوز
- نازک شدن استخوانها، پیوند خارجی NIH پوکی استخوان و مشکلات عضلانی
- سیکل قاعدگی و مشکلات باروری
عوامل پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله
- بیماری گریوز
- ندول های تیروئید بیش فعال
- التهاب غده تیروئید که تیروئیدیت نامیده میشود
- پیوند خارجی ید بیش از حد NIH
- داروی هورمون تیروئید بیش از حد
- تومور غیر سرطانی غده هیپوفیز
بیماری گریوز
بیماری گریوز، شایعترین علت پرکاری تیروئید، یک اختلال خود ایمنی است. با این بیماری، سیستم ایمنی بدن شما به تیروئید حمله میکند و باعث میشود که هورمون تیروئید بیش از حد تولید کند.
ندول های تیروئید بیش فعال
ندول های تیروئید پرکار یا تودههای تیروئید شایع هستند و معمولا سرطانی نیستند. با این حال، یک یا چند گره ممکن است بیش فعال شده و هورمون تیروئید بیش از حد تولید کند. ندول های بیش فعال اغلب در افراد مسن دیده میشوند.
تیروئیدیت
تیروئیدیت التهاب غده تیروئید شما است. برخی از انواع تیروئیدیت میتوانند باعث نشت هورمون تیروئید از غده تیروئید به جریان خون شوند. در نتیجه، ممکن است علائم پرکاری تیروئید ایجاد شود.
انواع تیروئیدیت که میتواند باعث پرکاری تیروئید شود عبارتند از
- تیروئیدیت تحت حاد، که شامل یک تیروئید دردناک ملتهب و بزرگ شده است.
- تیروئیدیت پس از زایمان، که میتواند پس از زایمان یک زن ایجاد شود.
- تیروئیدیت بدون درد، که مشابه تیروئیدیت پس از زایمان است، اما در غیاب بارداری رخ میدهد. تیروئید شما ممکن است بزرگ شده باشد. کارشناسان فکر میکنند تیروئیدیت بدون درد احتمالاً یک بیماری خود ایمنی است.
تیروئیدیت همچنین میتواند علائم کم کاری تیروئید را ایجاد کند. در برخی موارد، پس از اینکه تیروئید شما برای مدتی بیش فعال باشد، ممکن است کم کار شود.
ید بیش از حد
تیروئید شما از ید برای ساخت هورمون تیروئید استفاده میکند. میزان ید مصرفی شما بر میزان تولید هورمون تیروئید تأثیر میگذارد. در برخی افراد، مصرف مقادیر زیاد ید ممکن است باعث شود تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید بسازد.
برخی از شربتها و داروهای سرفه، از جمله برخی داروهای قلب، ممکن است حاوی مقدار زیادی ید باشند. جلبک دریایی و مکملهای حاوی جلبک دریایی نیز حاوی مقدار زیادی ید هستند.
مصرف بیش از حد داروهای هورمون تیروئید
برخی از افرادی که داروهای هورمون تیروئید برای کم کاری تیروئید مصرف میکنند ممکن است بیش از حد مصرف کنند. اگر داروهای هورمون تیروئید مصرف میکنید، حداقل سالی یک بار به پزشک مراجعه کنید تا سطح هورمون تیروئید شما بررسی شود. اگر پزشک متوجه شود که سطح هورمون تیروئید شما خیلی بالاست، ممکن است نیاز به تنظیم دوز داشته باشید.
برخی از داروهای دیگر نیز ممکن است با داروهای هورمون تیروئید تداخل داشته باشند و سطح هورمون را افزایش دهند. اگر داروی هورمون تیروئید مصرف میکنید، از پزشک خود در مورد تداخلات هنگام شروع داروهای جدید سوال کنید.
تومور غیر سرطانی
در برخی موارد نادر، تومور غیر سرطانی غده هیپوفیز که در پایه مغز قرار دارد، میتواند باعث پرکاری تیروئید شود.
چگونه پزشکان پرکاری تیروئید را تشخیص می دهند؟
پزشک سابقه پزشکی شما را میگیرد و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. تشخیص پرکاری تیروئید نمیتواند تنها بر اساس علائم باشد، زیرا بسیاری از علائم آن مشابه علائم سایر بیماریها است. به همین دلیل است که پزشک ممکن است از چندین آزمایش خون تیروئید و آزمایش تصویربرداری برای تأیید تشخیص و یافتن علت آن استفاده کند.
از آنجایی که پرکاری تیروئید میتواند باعث مشکلات باروری شود، زنانی که برای باردار شدن مشکل دارند اغلب برای مشکلات تیروئید آزمایش میشوند.
پزشک پرکاری تیروئید شما را درمان میکند تا سطح هورمون تیروئید شما را به حالت عادی بازگرداند. درمان این بیماری از مشکلات سلامتی طولانی مدت جلوگیری میکند و علائم ناراحت کننده را از بین میبرد. هیچ درمان واحدی برای همه کار نمیکند.
درمان شما بستگی به این دارد که چه چیزی باعث پرکاری تیروئید شما شده و چقدر شدید است. هنگام توصیه یک درمان، پزشک شما را در نظر میگیرد.
گزینه های درمان
پرکاری تیروئید معمولاً با داروها، درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی تیروئید درمان میشود.
برخی از داروها علائم پرکاری تیروئید، مانند مشکلات قلبی را درمان میکنند، در حالی که برخی دیگر هدفشان رسیدگی به تولید هورمون تیروئید است.
مسدود کننده های بتا
بتا بلوکرها نمیتوانند پرکاری تیروئید را درمان کنند، اما میتوانند علائم را تا زمانی که سایر درمان ها اثرگذار باشند کاهش دهند. با این حال، این ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد.
داروهای ضد تیروئید
داروهای ضد تیروئید غده تیروئید را از تولید بیش از حد هورمون تیروئید باز میدارند. یکی از منابع معتبر دارویی رایج که پزشکان توصیه میکنند متیمازول است.
با این حال، اگر فردی باردار باشد، پزشک ممکن است به جای آن داروی پروپیل تیوراسیل را در سه ماهه اول بارداری توصیه کند، زیرا متیمازول ممکن است اثرات منفی بر روی جنین داشته باشد. افراد باردار ممکن است در اواخر بارداری به متیمازول روی آورند.
با توجه به انجمن تیروئید آمریکا، حدود 20 تا 30 درصد از افرادی که با بیماری گریوز زندگی میکنند، در هنگام دریافت درمان برای مدت 12 تا 18 ماه با داروهای ضد تیروئید، بهبودی علائم را تجربه میکنند.
عوارض جانبی داروها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- عکس العمل های آلرژیتیک
- کاهش گلبولهای سفید خون، افزایش احتمال عفونت
- نارسایی کبد، در موارد نادر
ید رادیواکتیو
ید رادیواکتیو وارد سلولهای فعال تیروئید شده و آنها را از بین میبرد. تخریب موضعی است و عوارض جانبی گستردهای ندارد. دوز رادیواکتیویته در ید رادیواکتیو بسیار کم است و مضر نیست.
با این حال، درمان با ید رادیویی برای افراد باردار یا شیرده مناسب نیست. پزشکان توصیه میکنند تا 6 تا 12 ماه پس از درمان از بارداری خودداری کنید.
عمل جراحی
جراحی میتواند بخشی یا تمام غده تیروئید را از بین ببرد، اگر درمانهای دیگر قابل اجرا نباشد. یک رویکرد جراحی ممکن است برای افرادی که باردار هستند، کسانی که نمیتوانند درمانهای دیگر را تحمل کنند یا کسانی که مبتلا به سرطان هستند مناسبتر باشد.
محققان به دنبال راههای جدیدی برای درمان پرکاری تیروئید هستند. به عنوان مثال، پیوند خارجی NIH ابلیشن با فرکانس رادیویی (RFA)، یک رویکرد جدید برای درمان گرههای تیروئیدی است که باعث پرکاری تیروئید میشوند. 5،6 RFA عمدتاً در مواردی استفاده میشود که دارو یا جراحی کمکی نمیکند، و هنوز به طور گسترده در دسترس نیست.
رژیم غذایی
هیچ رژیم غذایی خاصی وجود ندارد که بتواند اختلال تیروئید را برطرف کند.
با این حال، کاهش مصرف بیش از حد ید در رژیم غذایی و اجتناب از مکملهای ید میتواند به کاهش عدم تعادل در فعالیت تیروئید کمک کند.
یک رژیم غذایی متعادل میتواند به حفظ سلامت تیروئید کمک کند. اگر فردی مصرف مکملها را انتخاب کند، باید از پزشک در مورد میزان مصرف و اینکه کدام مکملها بر فعالیت تیروئید تأثیر نمیگذارند، راهنمایی بخواهد. تغییرات غذایی که فرد میتواند امتحان کند عبارتند از:
- افزودن جایگزینهای لبنی یا غیر لبنی
- خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز
- نوشیدن مایعات فراوان، مانند آب، هر روز
- خوردن غذاهای سرشار از فیبر، از جمله غلات کامل، سیب زمینی، برنج و پاستا
- استفاده از چربیهای غیر اشباع در پخت و پز
- انتخاب پروتئینهای کم چرب مانند مرغ، لوبیا، حبوبات، ماهی و سایر منابع
- مردم همچنین ممکن است پرهیز از غذاها و سایر محصولات حاوی ید مانند جلبک دریایی، برخی داروهای ضد سرفه و مولتی ویتامین ها را مفید بدانند.
علاوه بر این، یک فرد میتواند با پزشک خود در مورد جایگزینهایی که ممکن است برای او بهتر کار کند صحبت کند.
پرکاری تیروئید و بارداری
افراد مبتلا به پرکاری تیروئید ممکن است برای باردار شدن مشکل بیشتری داشته باشند.
سطح هورمون تیروئید در دوران بارداری کمی افزایش مییابد. برخی از افراد مستعد اما تشخیص داده نشده ممکن است تیروئید کمی بیش فعال در دوران بارداری داشته باشند.
کسانی که تیروئید پرکار دارند ممکن است متوجه شوند که تیروئیدشان در دوران بارداری کمی بزرگ میشود.
پرکاری تیروئید شدید و درمان نشده در دوران بارداری ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:
- وزن کم هنگام تولد
- فشار خون بالا مادر
- مسائل قلبی
- از دست دادن بارداری
با این حال، با درمان مناسب، اکثر بارداری ها بدون مشکل خواهند بود.
سئوالات متداول
پرکاری تیروئید یک وضعیت پزشکی است که در آن غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند که منجر به متابولیسم بیش از حد فعال میشود.
علائم پرکاری تیروئید میتواند متفاوت باشد، اما ممکن است شامل کاهش وزن، افزایش اشتها، تعریق، عدم تحمل گرما، عصبی بودن یا اضطراب، لرزش، ضربان قلب سریع یا نامنظم، و خستگی یا ضعف باشد.
پرکاری تیروئید میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد، از جمله بیماری گریوز (یک اختلال خود ایمنی)، گرههای تیروئید، تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید) و برخی داروها باشد.
پرکاری تیروئید معمولاً از طریق آزمایشهای خونی که سطح هورمون تیروئید و هورمون محرک تیروئید (TSH) را اندازهگیری میکند، و همچنین آزمایشهای تصویربرداری مانند اولتراسوند یا آزمایش جذب ید رادیواکتیو تشخیص داده میشود.
درمان پرکاری تیروئید به علت اصلی آن بستگی دارد، اما ممکن است شامل داروهایی برای کاهش تولید هورمون تیروئید یا مسدود کردن اثرات آن، درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی برای برداشتن غده تیروئید باشد.
در برخی موارد پرکاری تیروئید قابل درمان است. با این حال، در موارد دیگر، ممکن است یک بیماری مزمن باشد که نیاز به مدیریت مداوم دارد.
در صورت عدم درمان، پرکاری تیروئید میتواند منجر به مشکلات سلامتی جدی مانند بیماری قلبی، پوکی استخوان و بحران تیروئید شود (یک وضعیت تهدید کننده زندگی با علائمی مانند تب، هذیان و تشنج).
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از پرکاری تیروئید وجود ندارد، اما حفظ یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم ممکن است به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند.
بله، پرکاری تیروئید میتواند بر بارداری تأثیر بگذارد. زنان مبتلا به پرکاری تیروئید ممکن است در معرض افزایش خطر ناباروری، سقط جنین، زایمان زودرس و سایر عوارض باشند. با این حال، با مدیریت صحیح، اکثر زنان مبتلا به پرکاری تیروئید میتوانند بارداری سالمی داشته باشند.
پرکاری تیروئید نسبتاً نادر است و حدود 1 درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. با این حال، در زنان شایعتر از مردان است و بیشتر در افراد بالای 60 سال رخ میدهد.
سخن آخر
پرکاری تیروئید در بین زنان شایعتر است. علل مختلفی دارد که شایعترین آن بیماری گریوز است. افراد میتوانند پرکاری تیروئید را درمان کرده و علائم آن را با استفاده از داروهای مختلف مدیریت کنند، در حالی که برخی تغییرات رژیم غذایی نیز ممکن است کمک کننده باشد.
0 Comments