مهمانی رفتن و مهمانی دادن ریشه در فرهنگ غنی ایرانیها دارد. بی دلیل نیست که مهمان نوازی و مهربانی از صفات برجسته ما ایرانیهاست. اما این روزها چیزی که بسیار مشاهده میکنیم این است که مهمانی خانوادگی کمتر برگزار میشود و نسل جوان و نوجوان مانند گذشته میلی به اینگونه مهمانیها ندارند. از دلایل مهم این موضوع حوصله سر بر بودن و اختلاف سلیقه بین این نسل و بزرگترهاست.
مسلما هر میزبانی دوست دارد که در برگزاری مهمانیهای خانوادگی سنگ تمام بگذارد و به همه مهمانها خوش بگذرد. اما شما به عنوان یک میزبان،برای فراهم کردن چنین مهمانیای، چه ایدههایی در سر دارید؟ این مقاله را بخوانید تا با نکاتی که برایتان یادآور میشویم، کاری کنید که حتی نوجوانان فامیل هم مشتاق آمدن به مهمانی خانوادگی شما باشند.
فهرست
از قبل برنامه ریزی کنید
گاهی وقتها پیش میآید که مامانی بصورت سرزده به خانه ما میآید و در این صورت توقع برگزاری یک مهمانی شش دانگ و همه چیز تمام از شما نمیرود. خوشبختانه قدرت درک شهروندان ایرانی از وضعیت اقتصادی جامعه بالا رفته است و همه میدانند که برگزاری یک مهمانی چقدر میتواند پرهزینه باشد؛ بنابراین نسبت به یکدیگر درک متقابل دارند و چشم و هم چشمیها تا حدودی کاهش یافته است.
در این مقاله میخواهیم درباره میهمانیهایی صحبت کنیم که از قبل هماهنگ میشوند. اولین قدم برای برگزاری یک مهمانی خانوادگی دعوت از مهمانان است. چند روز قبل از مهمانی با آنها تماس بگیرید و با روی گشاده از آنها دعوت کنید تا در مهمانی شما حضور داشته باشند و روز و ساعت مشخص را به ایشان اعلام کنید.
سعی کنید با توجه به بودجه خودتان و تعداد مهمانها برای مهمانی خانوادگیتان برنامه ریزی کنید و تدارک ببینید. حتما از چند روز قبل تصمیم بگیرید که چه غذاها و خوراکیهایی را میخواهید برای مهمانهایتان درست کنید. اگر محدودیت بودجه دارید لزومی ندارد تا خود را به زحمت بیندازید و چند نوع غذا تدارک ببینید. با یک نوع غذا و سالاد هم میشود یک مهمانی خانوادگی مطلوب برگزار کرد. مهمترین نکته این است که در قدم اول حال خودتان خوب باشد و ترشرویی نکنید. چرا که اگر فراغت ذهن نداشته باشید و به قول معروف “زورکی” مهمانی برگزار کنید، انرژی خوبی به مهمانهایتان نمیدهید و آنها معذب خواهند بود.
غذای مورد علاقه مهمان ها را تهیه کنید
در انتخاب نوع غذایی که میخواهید درست کنید یا شاید هم از بیرون تهیه کنید، حتما ملاحظاتی را در نظر بگیرید. اگر از قبل میدانید که یک نفر یا چند نفر از مهمانهایتان غذا یا خوراکی خاصی را دوست ندارند یا مثلا به خوراکیهای خاصی مانند گردو یا بادام زمینی آلرژی دارند، سعی کنید که آن مواد غذایی را در منوی پذیرایی خود نگنجانید تا باعث ایجاد حس بد در مهمانها نشوید.
اگر از سلیقه غذایی مهمانها باخبر نیستید، سعی کنید غذاهایی را درست کنید که مقبولیت بیشتری در بین مردم دارند و همه پسندتر هستند. برای مثال در میان ما ایرانیان قورمه سبزی و لوبیاپلو بیشتر محبوبیت دارد تا بیف استراگانف یا میگو!
به ظاهر خود اهمیت دهید
رسیدگی به ظاهر خودتان و شیک پوش بودن عواملی هستند که تا قبل از رسیدن مهمانها باید رعایت کنید. سعی کنید تا یک ساعت قبل از رسیدن مهمانها همه مقدمات پذیرایی و شام را فراهم کنید و بعد یک دوش سریع بگیرید و لباسهای برازنده بپوشید و به آرایش موها و صورت خود بپردازید.
در نظر داشته باشید که جذاب بودن میزبان هم از نظر ظاهری هم از نظر رفتاری تاثیر مثبتی بر روی مهمانها دارد و باعث میشود که آنها در خانه شما احساس راحتی و خودمانی داشته باشند.
مراقب رفتارتان باشید
این نکته را در ذهنتان داشته باشید که مهمانان شما در خانه شما باید احساس امنیت و راحتی داشته باشند. بنابراین مراقب رفتارتان باشید و در نهایت احترام با آنها برخورد کنید. البته این بدان معنا نیست که دائما در حال تعارف باشید! بهترین کار این است که خودتان باشید و با متانت در مقابل مهمانها رفتار کنید.
از همان ابتدا که مهمانها به خانه شما میآیند با روی گشاده به استقبال آنها بروید و وسایل اضافی را از آنها بگیرید و در اتاق بگذارید. سپس خوش و بش کردن و احوالپرسیهای طولانی را شروع کنید و درباره موضوعات جذاب روز با آنها تبادل نظر کنید.
نکته 1: حواستان باشد که هیچ گاه خط قرمزها را رد نکنید و اگر میدانید که آنها اعتقادات یا چارچوب خاصی دارند، هرگز به حریم آنها ورود نکنید.
نکته 2: در گفتگو با نوجوانان هیچگاه آنها را دست کم نگیرید و سعی کنید با درک متقابل با آنها صحبت کنید و درباره مسائلی که روی آنها حساس هستند مانند رتبه کنکور و تعیین رشته و … حرف نزنید.
نکته 3: هرگز، هرگز، هرگز با زبان کنایه با مهمانان صحبت نکنید. نیش و کنایه زدن یکی از بدترین کارهایی است که میتوان به عنوان یک میزبان انجام داد. یادتان باشد که هر چقدر هم مهمانی خانوادگی مجلل و تمام و کمالی برگزار کنید، در آخر این حرفها و رفتارهای شماست که بیشتر در ذهن آنها میماند.
بازی های دورهمی انجام دهید
واقعیت این است که نمیشود کل زمان مهمانی خانوادگی را مشغول به گپ و گفت بود. یک پیشنهاد عالی یرای اینکه بتوانید مهمانها را سرگرم کنید و لحظات خوشی را برای آنها رقم بزنید این است که بهترین بازی های دورهمی را انتخاب کنید و با مهمانها مشغول به بازی شوید. این بازیها میتواند پانتومیم، مافیا، اسم فامیل، بازیهای فکری و … باشد.
مشغول شدن به بازی باعث میشود تا صمیمیت بیشتری بین اعضاء شکل بگیرید و مهمانها در یک رقابت دوستانه و محیط خانوادگی، خود را محک بزنند.
استفاده از ظروف مناسب
یکی دیگر از روشهای ابراز احترام به مهمانها این است که قبل از ورود آنها به خانه، حتما خانه را تمیز کنید و نظافت را رعایت کنید. گردگیری کردن و جارو کشیدن بر روی فرش و تمیز کردن خانه از گرد و غبار و آشغالها و ایجاد یک فضای تمیز و عاری از کثیفی، نشانه اهمیت دادن شما به سلامت خودتان و مهمانها است.
برای پذیرایی نیز از ظروف تمیز و زیبا استفاده کنید و از ظرفهای کثیف و یا خوب نشسته شده یا لک دار استفاده نکنید.
نکته: اگر مهمانهایتان همراه خودشان کودکان بازیگوشی دارند، از ظروف قیمتی استفاده نکنید و اشیاء گرانبها را در دسترس آنها نگذارید. چرا که با یک اشتباه کودک ممکن است خسارات جبران ناپذیری به آن ظرفها وارد شود.
مهمان ها را بدرقه کنید
لحظات پایانی مهمانی مرتب به ساعت نگاه نکنید! با این کار حس معذب بودن به مهمانها دست میدهد و زودتر تصمیم به رفتن میگیرند. در هنگام خداحافظی آنها را تا دم در بدرقه کنید و از آنها بابت حضور در مهمانی خانوادگی شما تشکر کنید. (البته در مهمانی های ایرانی دقایق پایانی و خداحافظی یک مهمانی خود تبدیل به مراسم دیگری میشود!)
سخن آخر
برگزاری مهمانیهای خانوادگی ریشه در فرهنگ ما دارد و همه سعی میکنند تا بهترین خود را در این مهمانیها ارائه دهند. در این مقاله به نکاتی اشاره کردیم که باعث میشوند تا لحظات خوب و سرگرمکنندهای را برای مهمانها خلق کنید. اگر تجربهای در این رابطه دارید که در متن ذکر نشده است، خوشحال میشویم در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
کاش به بیکارها هم در میهمانی ها خوش بگذرد چون حرف زیادی در میهمانی ها مربوط به شغل و کار است به شخصه با این موضوع درگیرم